Hantavirus, o nouă ameninţare după COVID-19? Ce este şi cum se răspândeşte

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

După teribila pandemie de Coronavirus care a pus în alertă populaţia la nivel mondial, un alt virus acaparează atenţia publică. Este vorba despre Hantavirus, care a ucis luni o persoană în China, stârnind temeri privind un nou agent patogen care s-ar putea răspândi precum COVID-19. Ce este Hantavirus şi cum se propagă?

Un bărbat din provincia Yunnan din China a murit în autobuz, în drum spre muncă. Acesta a fost testat pozitiv pentru hantavirus. Celelalte 32 de persoane din autobuz sunt şi testate în prezent pentru a vedea dacă boala s-a răspândit.

 

Ce este Hantavirus?

 

Hantavirusul este un virus transmis de la animale la oameni, de obicei de la rozătoare. Acesta provoacă probleme respiratorii la fel ca coronavirusul. Din fericire, virusul nu poate fi răspândit de la om la om.

 

Care sunt simptomele?

 

Primele simptome ale hantavirusului includ febră, cefalee, dureri musculare, dureri abdominale, amețeli, frisoane și probleme abdominale, cum ar fi greață, vărsături, diaree.

Aproximativ jumătate din pacienții cu Hantavirus prezintă aceste simptome.

În alte cazuri, pacienţii pot manifesta lipsa respiraţiei sau lichid la plămâni.

În plus, unele Hantavirusuri pot provoca febră hemoragică cu sindrom renal.

Dacă boala nu este tratată, aceasta poate fi fatală.

 

Cum se răspândește?

 

Din fericire, Hantavirus nu se răspândește în aer, spre deosebire de coronavirus, potrivit Centrului pentru controlul bolilor din Statele Unite.

Hantavirusul provine, în majoritatea cazurilor, de la șobolani și poate fi transmis oamenilor prin mușcături sau materii fecale care intră în contact cu pielea lezată sau în cazurile în care sunt ingerate.

Controlul rozătoarelor este principalul mod de a opri răspândirea bolii.

În 2017, SUA s-a construntat cu un mic focar de hantavirus, dar a fost oprit după ce a infectat 17 persoane. Nu au existat victime.

Site-ul CDC scrie: "Hantavirusurile din America sunt cunoscute ca hantavirusuri din "Lumea Nouă" și pot provoca sindromul pulmonar hantavirus (HPS).

„Alte Hantavirusuri, cunoscute sub denumirea de „Hantavirusuri din Lumea Veche”, se găsesc mai ales în Europa și Asia și pot cauza febră hemoragică cu sindrom renal.

„Infestarea rozătoarelor în și în jurul casei rămâne riscul principal pentru expunerea la hantavirus", mai notează CDC, citat de express.co.uk.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel