EXCLUSIV  Cum poți obține cetățenia, dacă vrei să te stabilești în Grecia

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care vor să se stabilească în Grecia trebuie să știe că pot primi drept de ședere permanentă în această țară după ce au locuit acolo legal, timp de cinci ani, fără întrerupere. Regula este valabilă pentru toți cetățenii Uniunii Europene în țările membre.

Românii care vor să rămână în Grecia mai mult de trei luni trebuie obțină un permis de rezidenţă/şedere. Acestea pot fi: Permis de şedere pentru studii; Permis de şedere pentru muncă; Permis de şedere pentru activităţi economice independente; Permis de şedere pentru reunirea familiei; Permis de şedere pentru atleţi si antrenori; Permis de şedere pentru directori, administratori şi personalul companiilor; Permis de şedere pentru activităţi culturale, artistice, etc.; Permis de şedere pentru alte motive.

Citeşte şi: Munca în Grecia: cum te angajezi și cum poți lua pensie – Evitați ofertele de la persoane neautorizate!

Pentru a obține unul dintre aceste permise de ședere, solicitanții trebuie să se adreseze Departamentului Poliţiei pentru Străini, care gestionează problema migraţiei, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Reformării Administraţiei, din Grecia. Documentele pe care trebuie să le depună la dosar sunt: o cerere pentru obţinerea permisului de şedere, care va fi depusă la poliţia locală și în care se menționează motivele care stau la baza solicitării; copie paşaport/carte de identitate; documente de la locul de muncă; extrase de cont care dovedesc posibilitatea de întreţinere; dovada existenţei unui spaţiu de locuit; certificate de naştere; certificate de căsătorie şi alte documente ajutătoare. Cererile pentru permisele de şedere prezentate de cetăţenii statelor Uniunii Europene sunt scutite de taxe adiţionale, plătindu-se numai contravaloarea emiterii permisului de şedere.

 

Permisul de ședere permanentă

 

Românii care au locuit în Grecia, legal, timp de cel puțin cinci ani, fără întrerupere, pot solicita de la statul elen permisul de ședere permanentă. Acest document confirmă faptul că au dreptul de a locui în această țară permanent, fără a îndeplini alte condiții. Permisul de ședere permanentă este facultativ, fiind diferit de certificatul de înregistrare, care este obligatoriu în multe țări. Este necesar pentru cei care vor să locuiască permanent în respectiva țară, dar nu au un loc de muncă și nu îndeplinesc alte condiții, precum resurse financiare suficiente, asigurare medicală și altele.

Citeşte şi: Cum se poate obține cetățenia italiană și care sunt pericolele, în caz de fraudă

În funcție de statutul persoanei care solicită permisul de ședere permanentă - angajat, lucrător independent, persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, pensionar sau student – solicitantul trebuie să depună diferite documente justificative: un certificat de înregistrare valabil, emis la sosirea în țara gazdă; dovada că persoana a locuit în țara respectivă – ceea ce se poate dovedi cu facturi la utilități, contracte de închiriere, dovada angajării/ studiilor/ contractelor ca lucrător independent. Dovada se poate face și cu documente care să ateste că solicitantul are mijloace suficiente pentru a se întreține sau că se află în căutarea unui loc de muncă. Se mai pot prezenta, ca dovezi, fișe de salariu, extrase bancare sau declarații fiscale.

Citeşte şi: Munca în Spania: ce trebuie să știi despre dreptul la pensie

Autoritățile trebuie să emită permisul de ședere permanentă în cel mai scurt timp, fără a solicita plata unei taxe mai mari decât cele achitate de cetățenii țării respective pentru a-și obține cărțile de identitate. Perioada de valabilitate a permisului de ședere permanentă este diferită de la o țară la alta și se reînnoiește automat, fără alte cerințe sau condiții, dar se poate pierde dacă cetățeanul a locuit în afara țării respective mai mult de doi ani. În anumite condiții, se poate obține și înainte de împlinirea celor cinci ani. Membrii familiei unui cetățean european care a obținut permisul de ședere permanentă într-o țară membră a UE au aceleași drepturi.

 

Obținerea cetățeniei prin naturalizare

 

Procedura de obținere a cetățeniei grecești prin naturalizare este un pic diferită de cea pentru a unui copil, deoarece solicitantul trebuie să prezinte documente atât din partea autorităților judiciare din țara de origine cât și din partea autorităţile judiciare elene. Documentele și condițiile necesare pentru obținerea cetățeniei elene sunt următoarele: imigrantul trebuie să fie adult în momentul pe care îl alege să depună declarația de naturalizare; nu trebuie să fi fost condamnat în ultimii zece ani, înainte de depunerea cererii de naturalizare; nu trebuie să fi fost reținut în închisoare pe cel puțin un an, indiferent de sentința și data de emitere a hotărârii de condamnare, pentru orice faptă penală, inclusiv infracțiuni financiare. Bineînțeles, nu poate depune cerere de cetățenie cineva care are o decizie de expulzare.

Citeşte şi: Atenție la contracte! Se poate lua pensie doar dacă sunt plătite contribuțiile

Solicitantul trebuie să dovedească faptul că a lucuit în mod legal în Grecia, timp de cel  puțin cinci ani, excepție făcând cei care se căsătoresc cu cetățeni ai Republicii Elene sau dacă persoana este tutore al unui copil care are cetățenie elenă. Solicitantul trebuie să depună la primăria municipiului sau a comunității în care își are reședința o cerere de naturalizare adresată Ministrului de Interne și însoțită de: Declarația de naturalizare (care se face în fața primarului, în prezența a doi cetățeni greci ca martori); Copie a pașaportului sau o altă dovadă a identității; Adeverință de ședere permanentă în Grecia; Certificat de naștere sau un certificat echivalent, prevăzut de legislația primei țări de origine.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel