Covid-19. Totul despre noile boostere Omicron: Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le-au aprobat la 1 septembrie în SUA

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
New York pune capăt obligativității vaccinului COVID-19 pentru angajații orașului / Foto: Unsplash
New York pune capăt obligativității vaccinului COVID-19 pentru angajații orașului / Foto: Unsplash

Oficialii din domeniul sănătății sunt de părere că vaccinurile nou formulate vor oferi o protecție mai puternică împotriva COVID-19 severă, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă și iarnă.

Pentru prima dată de când vaccinurile COVID-19 au fost lansate în decembrie 2020, avem vaccinuri actualizate care corespund variantelor primare aflate în circulație.

 

Ce trebuie să știi despre noul vaccin COVID-19

 

Spre deosebire de vaccinul original, care vizează tulpina ancestrală a virusului, noile vaccinuri de rapel vizează în mod specific Omicron BA.4 și BA.5, care sunt acum dominante și sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor noi de COVID-19 din întreaga țară.

La 31 august, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a autorizat utilizarea acestor rapeluri actualizate, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le-au aprobat la 1 septembrie. Aceste decizii au fost luate în condițiile în care imunitatea conferită de vaccinarea sau infecția anterioară se diminuează împotriva acestor versiuni foarte contagioase ale Omicronului.

 

Oamenii de știință preconizează o creștere a infecțiilor cu COVID-19 în toamnă și iarnă

 

Administrarea vaccinului original COVID-19 ca o a doua sau a treia injecție de rapel ar ajuta probabil la creșterea nivelului de anticorpi împotriva virusului, a declarat Peter Marks, directorul Centrului pentru evaluarea și cercetarea produselor biologice din cadrul FDA, în cadrul unei conferințe de presă virtuale din 31 august.

Dar ideea cu vaccinul actualizat este, de asemenea, de a obține o durată mai lungă de protecție. Va dura câteva luni până când cercetătorii vor putea colecta date și vor putea determina dacă acest lucru se va întâmpla. 

Iată ce știm până acum despre noile vaccinuri disponibile acum în toată America - inclusiv de ce sunt necesare, cine le poate primi și cât timp se așteaptă să protejeze împotriva COVID-19.

 

1. Ce este mai exact noul rapel

 

Spre deosebire de vaccinul COVID-19 original, versiunea actualizată este bivalentă, ceea ce înseamnă că are două componente ARNm - una de la virusul strămoșesc SARS-CoV-2 și una suplimentară care este comună atât pentru BA.4, cât și pentru BA.5.

"Se potrivește cu ceea ce circulă în prezent", a explicat Marks. "Speranța aici este că, prin creșterea cantității de anticorpi pe care o avem pentru acea variantă particulară, vom restabili tipul de protecție pe care l-am avut când am văzut pentru prima dată aceste vaccinuri lansate la sfârșitul anului 2020, începutul anului 2021", conform National Geographic.

 

2. De ce aveam nevoie de vaccinuri actualizate

 

Pe măsură ce Omicron BA.1 a sosit la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, a stimulat o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19. Chiar și în rândul celor complet vaccinați, infecțiile de pătrundere au fost în creștere, deoarece noua variantă a eludat imunitatea conferită de vaccinuri sau de o infecție anterioară.

Pe măsură ce virusul a evoluat către subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, care sunt mai transmisibile și mai puțin imune, au apărut reinfecții și cazuri de infecții chiar și în rândul celor care au fost vaccinați. Deși vaccinurile au continuat să facă o treabă bună în protejarea oamenilor împotriva bolilor grave, nu au fost la fel de eficiente pentru a respinge infecțiile induse de aceste noi forme de Omicron.

Deoarece secvența proteică de la BA.4 și BA.5 are multe asemănări cu SARS-CoV-2, vechile rapeluri pot genera în continuare anticorpi împotriva acestor subvariante - dar efectele lor sunt limitate.

 

3. Cine poate primi vaccinurile actualizate

 

Deocamdată, persoanele cu vârsta de 12 ani și peste sunt eligibile pentru a primi rapelul bivalent, cu condiția să fi trecut cel puțin două luni de la ultima injecție COVID-19. Pentru persoanele care au avut o infecție recentă cu COVID-19, CDC recomandă să aștepte trei luni de la data la care au apărut primele simptome sau de la data unui rezultat pozitiv al testului.

FDA a autorizat utilizarea noilor rapeluri Pfizer-BioNTech COVID-19 la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Noua doză de rapel de la Moderna poate fi utilizată de persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Odată cu aceste autorizații, FDA a suspendat utilizarea boosterelor anterioare produse de aceste companii la persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani.

Având în vedere că sezonul gripei se apropie, oamenii ar putea lua în considerare posibilitatea de a se vaccina împotriva gripei împreună cu rapelurile COVID-19, dar CDC recomandă ca bărbații adulți tineri care au primit un vaccin împotriva variolei maimuței să aștepte patru săptămâni până când vor primi vaccinul COVID-19. 

Vezi și: China a aprobat primul vaccin inhalabil anti-Covid: va fi administrat prin aerosol

 

4. Vom avea nevoie de noi boostere în curând

 

Durabilitatea protecției conferite de aceste vaccinuri actualizate rămâne necunoscută. "Aceasta este întrebarea de un milion de dolari - cât timp va dura imunitatea", spune Kanta Subbarao, director al comitetului tehnic pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății. "Încă nu înțelegem ce trebuie să facem pentru a obține durabilitatea".

În timp ce vaccinurile bivalente pot oferi o protecție mai bună împotriva BA.4 și BA.5, acestea nu au fost concepute pentru a preveni transmiterea virusului sau infecțiile, spune ea. Și cât timp vor continua să ofere protecție va depinde, de asemenea, de felul în care ar putea arăta următoarea variantă și de cât de bine reușește aceasta să se sustragă celulelor imunitare.

 

5. Statele Unite și Marea Britanie folosesc vaccinuri bivalente diferite. Contează ce vaccin primiți

 

FDA din SUA a ales BA.4 și BA.5 pentru noile vaccinuri deoarece acestea circulă în prezent în America și în multe alte părți ale lumii - spre deosebire de BA.1. Pe baza unor studii recente, Marks și colegii săi de la FDA consideră că, de asemenea, vizând BA.4 și BA.5, ar putea oferi o protecție mai solidă împotriva mai multor variante anterioare ale COVID-19, inclusiv BA.1, Delta și Beta.

Pe de altă parte, Regatul Unit a autorizat utilizarea de vaccinuri bivalente care conțin tulpina ancestrală și tulpina BA.1 originală. Este posibil ca această țară să treacă la vaccinuri care să includă și BA.4 și BA.5.

 

6. Ce știm și ce nu știm despre aceste vaccinuri de rapel

 

FDA a autorizat utilizarea vaccinurilor bivalente care țintesc BA.4/5 pe baza unor date limitate.

Aceștia s-au bazat pe experimentele Moderna și Pfizer-BioNTech efectuate pe șoareci, care au arătat niveluri mai mari de anticorpi împotriva BA.4 și BA.5 folosind noul rapel față de formula originală. 

Se preconizează că boosterii bivalenți BA.4/5 vor avea performanțe mai bune.

"Ceea ce nu știm este ... cât de bine va funcționa în lumea reală", spune John Swartzberg, expert în boli infecțioase la Universitatea din California, Berkeley. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel