Cea mai elaborată înșelăciune. O grupare a obținut 80 de milioane de dolari folosind imaginea unui ministru

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

O grupare a pus la cale una dintre cele mai mari înșelăciuni din lume, folosind imaginea unui ministru francez și păcălind victimele să plătească 80 de milioane de euro, informează CNN.

Printre cei pe care autorii escrocheriei au încercat să-i păcălească se află liderul spiritual Aga Khan, președintele din Niger, premierul din Norvegia, Arhiepiscopul din Lyon, Regele Belgiei, directorul general UNESCO, dar și numeroși șefi de companii.

Olivier de Boisset, un cetățean francez care conduce o companie IT în Niger, a fost contactat de un bărbat care s-a recomandat a fi Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării în perioada 2012-2017. Le Drian i-ar fi cerut lui Boisset suma de 2 milioane de dolari pentru a contribui la eliberarea unor ostateci francezi răpiți de teroriști în Mali, motivând că, oficial, statul francez nu poate plăti răscumpărări. Banii urmau să fie returnați de Banca Centrală a Franței.

Tentativa de a obține bani de la ambasade și guverne s-a derulat în peste 50 de țări, potrivit documentelor depuse la instanța din Paris care judecă cazul. Membri grupării au obținut 80 de milioane de euro, iar o parte din bani nu au mai fost recuperați.

 

Cum se derula operațiunea

 

Potrivit victimelor, înșelăciunea era elaborată și bine pusă la punct. După apelul telefonic urma un apel video pe Skype. În cadrul acestuia, un bărbat purta o mască de silicon cu fața lui Le Drian și se afla într-un birou asemănător cu cel al oficialului de la minister, având în spate inclusiv steagul Franței și cel al Uniunii Europene.

Victimele au mai spus că membri grupării cunoșteau foarte multe informații, cum ar fi numărul copiilor pe care îi aveau sau ce făcuseră în trecut. Bruno Paillard, un producător de șampanie din Reims, a fost contactat de falsul ministru și a povestit cum a decurs discuția. Imaginea nu era foarte clară, iar vocea "ministrului" era ciudată, însă acest lucru s-ar fi datorat faptului că oficialul se afla într-un buncăr din minister. Totodată, membri grupării foloseau scrisori cu antetul oficialului.

Multe victime au raportat apelurile Ministerului Apărării, iar o investigație a fost pornită în 2016.

Un om de afaceri turc, Inan Kirac, a fost păcălit în noiembrie 2016 să facă nouă transferuri bancare în valoare totală de 47 de milioane de dolari - cea mai mare sumă obținută de grupare de la o singură persoană.

 

Cine s-ar afla în spatele înșelăciunii


Vocea falsului Le Drian ar aparține lui Gilbert Chikli, potrivit procurorilor, un cetățean franco-israelian acuzat că s-ar afla în spatele înșelătoriei, scrie Digi24. Chikli este acuzat de fraudă organizată și furt de identitate, dar neagă acuzațiile.

În 2015, Chikli a fost condamnat în absență la 7 ani de înshioare pentru o altă înșelăciune. În 2017 a fost arestat în Ucraina și extrădat, iar acum se află în închisoare în Franța. Dacă va fi găsit vinovat, Chikli riscă până la 14 ani de închisoare și o amendă de 2 milioane de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel