CDC avetizează: cresc simțitor cazurile de infectare cu bacteria Neisseria meningitidis

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursă foto - Freepik
Sursă foto - Freepik

CDC - Centers for Disease Control and Prevention din SUA - a emis o nouă alertă de sănătate, atenționând asupra faptului că infecțiile cu o anumită tulpină a bacteriei Neisseria meningitidis sunt în creștere. Infecția se manifestă cu simptome neobișnuite și afectează adulții de vârstă mijlocie. În mod normal, aceste infecții meningococice afectează sugarii, adolescenții și adulții tineri.

În acest an, la cazurile identificate, rata mortalității la aceste infecții meningococice este de 1 din 6 persoane, și este cea mai mare de până acum.

Boala meningococică este orice infecție cauzată de Neisseria meningitidis. Infecția poate provoca atât meningită, cât și o infecție gravă a fluxului sanguin – septicemie, sau otrăvire a sângelui, anunță cnn.com. Boala se transmite de la o persoană la alta prin schimbul de secreții respiratorii și faringiene, prin asta înțelegându-se sărut, tuse, strănut sau trăire în contact strâns cu alte persoane infectate.

În prezent, în Statele Unite, se cunosc 4 grupuri diferite de bacterii meningococice: B, C, W și Y. Renumitul CDC a anunțat că, în 2023, au fost 422 de cazuri de îmbolnăvire cauzate de aceste bacterii. Este cel mai mare număr înregistrat din 2014. Din cele 422 de cazuri, majoritatea au avut din cauza unei anumite tulpini - ST-1466, care se găsește în subgrupul Y.

De la începutul anului, în SUA, s-au raportat 143 de cazuri, cu 80% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu această boala meningococică sunt adulți cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Conform datelor oferite de CDC, 63% din cazuri au apărut la persoanele de culoare și 15% la persoanele cu HIV.

Simptomele bolii meningococice sunt tipice și includ febră, dureri de cap, rigiditate a gâtului, aversiune față de lumină și greață. Însă, multe dintre cazurile raportate anul acesta nu prezintă aceste simptome. Două treimi dintre pacienți cu boală meningococică au avut infecții ale fluxului sanguin, iar 4% dintre ai au acuzat articulații dureroase și infecții. Simptomele infecțiilor meningococice ale fluxului sanguin includ febră și frisoane, oboseală, vărsături, mâini și picioare reci, respirație rapidă, diaree. Când stadiul bolii este avansat pe piele apare o erupție cutanată violet închis. Simptomele inițiale sunt destul de comune cu ale multor infecții, dar se agravează rapid și pot pune viața în pericol în câteva ore. Tratamentul imediat cu antibiotice este esențial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel