Cazul șoferului român de TIR ucis cu sabia într-o parcare din Franța ajunge la Comisia Europeană

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cazul șoferului român de TIR ucis cu sabia într-o parcare din Franța ajunge la Comisia Europeană
Cazul șoferului român de TIR ucis cu sabia într-o parcare din Franța ajunge la Comisia Europeană

Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe a interpelat Comisia Europeană, autorităţile franceze şi Consulatul român cu privire la cazul unui şofer român care a fost ucis cu o sabie, într-o parcare din Franţa.

„Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate şi sigure în care şoferii de camioane să-şi petreacă timpul de odihnă. Astfel de zone ar trebui să ofere un nivel minim de servicii şi sisteme de securitate în caz de urgenţă - dar asta nu se întâmplă decât în foarte puţine cazuri, de aceea infracţiunile violente sunt încă răspândite şi ele afectează în mod disproporţionat şoferii din estul Europei”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de USR PLUS.

Mihai Spătaru avea 38 de ani și sâmbătă spre duminică noaptea a fost ucis lângă camionul lui, sub ochii soției, care-i era colegă de echipaj, de hoții pe care i-a surprins că-i prădau marfa. Moartea lui a stârnit un val de reacții din partea colegilor de breaslă.

„Am solicitat Comisiei: să clarifice măsurile de aplicare a prevenirii infracţiunilor în zonele de parcare, în conformitate cu Regulamentul 885/2013; să facă publice demersurile pentru crearea de locuri de parcare sigure în statele membre, inclusiv cu finanţare europeană;  să facă publice măsurile concrete pentru protecţia victimelor infracţiunilor comise în zonele de parcare”, mai spune europarlamentarul.

 

„Cetăţenii europeni au dreptul să fie în siguranţă oriunde în UE”

 

„Am întrebat şi Consulatul român de resort Pas-de-Calais despre sprijinul acordat familiei şoferului român şi demersurile întreprinse pe lângă autorităţile franceze. Am solicitat şi ministerului francez de resort o analiză privind numărul şi tipul faptelor similare înregistrate în ultimii trei ani, e important să ştim câte dintre acestea au fost soluţionate. Încerc să aflu dacă autorităţile franceze au o strategie pentru a preveni şi combate infracţiunile asupra şoferilor de camioane în zona Calais, care sunt, în opinia lor, cauzele şi ce măsuri se impun, pentru că acest caz nu este unul izolat, dimpotrivă, zona respectivă este recunoscută pentru un nivel ridicat de infracţionalitate asupra camioanelor şi şoferilor, mulţi dintre ei români.

Cetăţenii europeni au dreptul să fie în siguranţă oriunde în UE, mai ales în timp ce sunt la serviciu şi asigură un trai decent familiilor lor, ca în cazul şoferilor de camioane ce traversează zilnic întreaga Europă şi transportă bunurile de care ne folosim cu toţii. #PuterniciÎmpreună”, a precizat Vlad Gheorghe, într-o postare pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel