Șofer român din Germania, condamnat pentru trafic de droguri în Malaezia: „A rămas fără dinți în gură, chinuit, a slăbit piele și os“

Ionuț Gologan, un tânăr român, care lucra ca șofer în Germania, a fost prins cu droguri pe aeroportul din Kuala Lumpur și condamnat la moarte, inițial. Bărbatul a rămas cu 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de bici. Tatăl lui dă detalii înfiorătoare despre coșmarul fiului lui.

În urmă cu 9 ani, prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan era prins pe aeroportul  internațional din Kuala Lumpur având asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină. Lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. În 2012 el a fost la moarte prin spânzurare pentru trafic de droguri.

Ionuț a fost crescut doar de tată, după ce mama l-a abandonat la naștere, și o bunică, acum în vârstă de 89 de ani. Sărăcia l-a determinat să își dorească să facă bani repede și ilegal. Nouă ani de temniță grea, nouă ani în care, povestește Dumitru Gologan, ”băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”, citat de Observatorul Prahovean.

Șofer român din Germania, condamnat pentru trafic de droguri în Malaezia

 

Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, în ideea în care acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească. În zadar, însă. Conform legilor malaysiene, traficul de droguri este pedepsit în acel stat cu moartea. Așadar, Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către Curtea Federală de Justiție din Malaysia, în 2016. Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaysia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală. Conform unor informații remise de ministrul Legii din Malaysia, ,, toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,,. Legea privind pedeapsa cu moartea  este în curs de revizuire. Autoritățile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE.

Tatăl tânărului, acum în vârstă de 29 de ani, încă mai speră să își vadă băiatul acasă. La fel și bunica, bătrână și bolnavă, care, cu greu, l-a crescut pe Ionuț. Nu mai știu nimic de soarta băiatului lor, în afara deciziei pe care au luat-o autoritățile din Kuala Lumpur : 20 de ani de detenție și 10 lovituri de bici.

Tatăl lui Ionuț: „A rămas fără dinți în gură, chinuit, a slăbit piele și os“

 

”E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când  mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan, care deja s-a resemnat și nu mai speră să își mai vadă vreodată fiul liber.

Prahoveanul Ionuț Gologan este primul român care, inițial, a primit pedeapsa capitală pentru trafic de droguri. În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Autoritățile din Malaysia nu știu ce înseamnă milă și clemență atunci când vorbim de trafic de droguri. Conform ultimelor date ale OMS, rata de deces din cauza drogurilor, în Malaysia, e de 1,26 la 100.000 de locuitori, asta însemnând locul 76 în lume.

[citeste si]

 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy