BactoInk, biocompozitul imprimabil 3D

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne -Elveția au dezvoltat un biocompozit, extrem de puternic și rezistent, ușor și prietenos cu mediul, pe care speră să-l utilizeze pentru a repara opere de artă și recife de corali, dar și oase, anunță swissinfo.ch, preluând comunicatul de pe site-iul oficial al instituției.

Noua cerneală imprimabilă 3D conține o bacterie, sporosarcina pasteurii, care la contactul cu o soluție care conține uree produce carbonat de calciu, se precizează în declarația oficială a EPFL. În câteva zile, orice formă ieșită din imprimanta 3D în care s-a folosit cerneala BactoInk se mineralizează într-un material asemănător osului. Produsele finite nu mai conțin bacterii vii, deoarece sunt scufundate în etanol pe toată durata procesului de mineralizare.

Pe lângă potențialele sale aplicații în medicină, materialul este ideal pentru restaurarea operelor de artă, putând fi injectat direct într-o vază sau statuie. În plus, cerneala este un candidat promițător pentru construcția de corali artificiali, care ar putea fi folosiți pentru a regenera recifele marine deteriorate.

Cercetătorii sunt de părere că producerea de materiale asemănătoare oaselor într-un laborator sau fabrică este „extrem de provocatoare”. Anterior, oamenii de știință au încercat să obțină astfel de materiale amestecând mici particule minerale în cerneală. Cu toate acestea, structurile rezultate au avut tendința de a se micșora pe măsură ce s-au uscat, provocând la fisuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel