Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea Green Pass, în contextul în care guvernul extinde utilizarea documentului

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Certificatul verde (Green Pass), obligatoriu în Italia începând din 06 august
Certificatul verde (Green Pass), obligatoriu în Italia începând din 06 august

Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea utilizării paşaportului sanitar şi a unei extinderi mai largi a acestuia pentru a combate pandemia de COVID-19, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul La Stampa, informează AFP. Până luna trecută, acest paşaport sanitar, denumit "green pass" în Italia, era obligatoriu doar pentru personalul medical. 

Începând de la 1 septembrie, utilizarea Green Pass a fost extinsă la personalul din învăţământ, precum şi la pasagerii trenurilor pe distanţe lungi, ai navelor, avioanelor şi autobuzelor.

În ceea ce priveşte introducerea paşaportului sanitar pentru personalul din învăţământ, 76,1% dintre italienii chestionaţi s-au declarat în favoarea acestei măsuri, iar 21,4% împotriva ei. Totodată, 75,4% aprobă utilizarea sa în mijloacele de transport menţionate, în timp ce 21,9% se opun.

Sondajul a fost realizat de institutul Euromedia Research în data de 2 septembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunţat săptămâna trecută că doreşte să extindă utilizarea paşaportului sanitar şi în alte sectoare de activitate.

Sectoarele vizate ar putea fi întreaga administraţie publică, toţi angajaţii din transporturi, precum şi cei din domenii care impun angajaţilor să deţină un certificat sanitar.

"Angajaţii din baruri şi restaurante trebuie să fie obligaţi să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât clienţii lor sunt obligaţi deja să facă acest lucru dacă vor să ia masa în spaţii închise", a declarat Lino Stoppani, liderul unui sindicat din industria restaurantelor, citat de cotidianul La Stampa.

De la începutul lunii august, acest paşaport sanitar, care constă fie într-un certificat de vaccinare, fie într-o dovadă a vindecării după maladia COVID-19 sau a unui rezultat negativ la un test COVID-19, este obligatoriu în Italia pentru a lua masa în spaţiile închise ale restaurantelor sau pentru a avea acces în muzee, cinematografe şi săli de sport.

În prezent, peste 71% din populaţia italiană de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă.

Italia, prima ţară din Europa afectată de pandemia de coronavirus, a raportat peste 129.000 de decese asociate maladiei COVID-19.

Italia ar putea impune vaccinarea obligatorie

 

Italia ar putea impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru toate categoriile de persoane și intenționează să înceapă să administreze a treia doză persoanelor vulnerabile în cursul acestei luni, a declarat, joi, premierul Mario Draghi.  

După ce Guvernul de la Roma a impus deja obligativitatea vaccinării lucrătorilor medicali dacă vor să fie plătiți, premierul Draghi a declarat că toată lumea ar putea fi obligată să se vaccineze atunci când autoritățile de sănătate din UE vor aproba în totalitate vaccinurile, transmite agenția Reuters.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a acordat o aprobare condiționată pentru patru vaccinuri. Aceasta ar putea fi transformată în așa-numita autorizație standard de introducere pe piață după verificări suplimentare, moment în care, a spus Draghi, acestea ar putea deveni obligatorii pentru toți. 

O astfel de măsură ar stârni probabil o opoziție acerbă într-o țară care a înregistrat o creștere a scepticismului față de toate tipurile de vaccinuri în ultimul deceniu și în care experții din domeniul sănătății care au promovat imunizările s-au confruntat cu abuzuri verbale și amenințări din partea oponenților No Vax.

Draghi a denunțat aceste atacuri, spunând într-o conferință de presă că "astfel de violențe sunt deosebit de odioase și lașe atunci când sunt îndreptate împotriva celor ... aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei".

Premierul a declarat că este încrezător că 80% dintre italienii cu vârsta de 12 ani și peste vor fi complet vaccinați până la sfârșitul lunii, față de 70,5% în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel