Alertă sanitară: Tulpina britanică a suferit o nouă mutație, care reduce eficiența vaccinurilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Mutația ”cea mai îngrijorătoare” a tulpinii britanice  coronavirusului a apărut în mod spontan în unele părți ale țării, a anunțat marți Calum Semple, membru al SAGE, grupul de experți care consiliază guvernul de la Londra, citat de Reuters.

Este vorba despre mutația cunoscută sub numele de E484K, care a fost identificată și în variantele detectate inițial în Africa de Sud și Brazilia. Toate cele trei variante sunt mai contagioase decât cea originală depistată inițial în Wuhan. Potrivit televiziunii Sky News, mutația E484K a fost depistată în 11 din cele 200.000 de eșantioane analizate.

Faptul fusese deja anunțat anterior în timpul unor briefinguri tehnice ale Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, dar nu fusese sesizat în afara cercurilor științifice. Sky News scrie că evoluția este una îngrijorătoare, deoarece acest lucru înseamnă că noua tulpină ar putea infecta oameni care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat deja de COVID.

Totodată, noua mutație ar permite virusului să păcălească sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că ar putea reduce parțial – nu total – eficiența actualelor vaccinuri COVID, un lucru admis deja de producători precum Pfizer și Moderna, dar și Novavax și Johnson & Johnson. ”Din punct de vedere epidemiologic, apariția de noi variante ale virusului prin mutație, în timpul multiplicării, nu poate fi considerată surprinzătoare”, a declarat pentru Press Association doctorul Jonathan Stoye, de la Francis Crick Institute, titrează Libertatea.

”Dacă această schimbare va oferi o capacitate de răspândire mai mare noului virus, pentru a-l face să devină dominant, rămâne de văzut”, a spus el. Anunțul a venit într-un moment în care Anglia a început o campanie de testare masivă, care vizează 80.000 de persoane, în zona unde a fost detectată varianta mai contagioasă a virusului. ”Este incredibil de important să îl sufocăm acolo unde este posibil și să folosim timpul obținut pentru a grăbi campania de vaccinare”, a spus Semple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel