ALERTĂ. Noua tulpină britanică a coronavirusului a ajuns în România: Un român venit din Anglia, internat la Matei Balș. UPDATE

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul român infectat cu noua tulpină a virusului Covid-19, cu 70% mai contagioasă decât virusul Sars-CoV-2, a fost internat la Matei Balș.

Virusul B.1.1.7, noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, anunţată iniţial în Marea Britanie, pe 8 decembrie, ar fi ajuns și în România. Primul pacient este internat la Matei Balș, anunță România Tv.

„A fost confirmat primul pacient pe teritoriul României cu noua tulpină a virusului Covid-19. Este vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Vineri, 1 ianuarie, s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus. Rezultatul testelor au arătat că este infectat cu noul coronavirus, însă are noua tulpină, cea care este cu 70% mai contagio“, transmite România TV. 

Citește și: Lista ţărilor în care a fost descoperit virusul B.1.1.7. Cât de repede se răspândeşte noua tulpină din Marea Britanie

Medicii se așteptau ca virusul mutant din Marea Britanie să ajungă și în România în luna ianuarie.

Pe de altă parte, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, a spus, la Digi24, că în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum.

„Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului”, a spus Cătălin Apostolescu.

Citește și: Ministerul Sănătății, OFICIAL despre primul caz din România cu noua tulpină britanică a COVID-19

Conform acestuia, nu există încă o certitudine în acest caz, iar rezultatele analizelor detaliate vor fi gata luni sau marți. „Vorbesc deocamdată de două probe și nu de pacienți. Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice și să punem lucrurile cap la cap”.

Întrebat dacă două probe înseamnă doi pacienți sau două probe de la un singur pacient, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș a răspuns că nu are informații în acest moment: „Știu doar de două probe”, potrivit Mediafax.

UPDATE, ora 15.00

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel