Vlad Mixich despre greșelile fatale din cazul Floreasca: „Și medicii buni pot greși când au atitudine de Dumnezeu“

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a formulate pe înțelesul tuturor greșelile identificate în cazul de eroare medicală gravă de la Spitalul Floreasca, în urma căreia o pacientă a murit în urma arsurilor de pe masa de operație.

Medicul și jurnalistul Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a tras câteva concluszii simple și pe înțelesul tuturor în urma publicării raportului corpului de control al Ministerului Sănătății în cazul de la Floreasca.

„1. Pacienta nu avea alergie la iod, cum greșit a fost diagnosticată.

2. În operație a fost folosit un dezinfectant greșit, în afara indicațiilor sale.

3. A fost folosit de aproape 4 ori mai mult dezinfectant decât recomandă protocoalele.

4. Bisturiul electric nu trebuia folosit în combinație cu acest dezinfectant.

5. Șeful secției nu a permis echipei medicale de gardă (formată din medici cu experiență) să se ocupe de pacientă, astfel că operația a fost inițiată de medici fără experiență din echipa șefului de secție, lăsați inițial fără supervizare.

De ce s-a petrecut lanțul de erori de mai sus? Pentru că (și aceasta este cea mai importantă greșeală)

6. Au fost ignorate procedurile existente“, subliniează el.

Asemănarea dintre chirurgie și aviație

 

El face și o paralelă cu aviația, astfel încât imaginea de ansamblu să fie una cât mai completă.

„Și mai simplu, o comparație cu aviația: ne aflăm într-un avion. Copilotul este foarte tânăr, la unul din primele lui zboruri, și greșește o procedură în timp ce decolează. Pilotul principal cu experiență nu se află însă în cabină, era pe drum, dar dă prin telefon indicații ca nu cumva manșa să fie preluată de un alt pilot-senior care se află în avion. Echipajul de cabină acționează ireproșabil, dar tânărul copilot nu mai reușește să redreseze și avionul se prăbușește.

Aviația are multe similitudini cu chirurgia: orice eroare se poate sfârși cu decesul pasagerilor. Doar că în aviație, eroarea duce și la moartea piloților. Motivul pentru care în aviație regulile de siguranță și procedurile de calitate sunt respectate cu sfințenie.

Stropul de pe marginea paharului gol: medicul-anestezist și-a făcut treaba ireproșabil. Ca în toate breslele, este eronat să generalizăm acuzațiile, există medici buni, și medici mai puțini buni. Chiar și medicii buni pot greși atunci când nu respectă protocoalele sau când au atitudine de Dumnezeu“, concluzionează Vlad Mixich într-o postare pe pagina sa de Facebook.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy