SUA limitează utilizarea unui vaccin din cauza suspiciunilor legate de „riscul de tromboză rară”

Elena Didila |
Data publicării:

FDA din SUA reduce utilizarea vaccinului Covid Johnson & Johnson, acelor adulți care din motive personale resping Moderna și Pfizer. Până acum, din cele 19 milioane de doze administrate au fost înregistrate aproximativ 60 de tromboze, dintre care 9 letale.

FDA americană (Food and drug administration ), organismul federal american care se ocupă de reglementarea, și deci și de comerțul și diseminarea alimentelor și medicamentelor, a anunțat că va limita utilizarea vaccinului Johnson & Johnson împotriva Covid 19. pentru riscul suspectat de „tromboză rară, dar severă”, pottrivit RaiNews.

Din același motiv, CDC (Centrul American pentru Controlul Bolilor) a recomandat din decembrie utilizarea Pfizer și Moderna, în locul lui Johnson & Johnson.

Conform celor aflate în aceste ore, vaccinul produs de Janssen poate fi folosit de acum înainte doar pentru adulții care resping Pfizer sau Moderna „din motive personale” sau care nu le pot primi din motive de sănătate.

Din cele aproximativ 19 milioane de doze Johnson & Johnson administrate până acum în SUA, au fost detectate 60 de cazuri de tromboză , dintre care 9 ar fi fost fatale.

„Acțiunea de astăzi demonstrează puterea sistemelor noastre de control și angajamentul nostru de a ne asigura că știința și datele ne ghidează deciziile”, a spus unul dintre experții FDA, Peter Marks.

 

Tromboza: ce este și care sunt factorii de risc?

Potrivit Humantis, sângele trebuie să fie lichid și trebuie să devină gros - adică să se coaguleze - doar atunci când este nevoie. Când acest proces are loc în mod necorespunzător sau excesiv, declanșat de inflamație, contact cu aerul sau contact cu substanțe eliberate dintr-o rană, se formează un tromb.

Se poate forma într-o venă sau arteră și poate închide o ramură importantă și poate provoca simptome, care depind de organul afectat. Trombul împiedică  alimentarea cu oxigen și cu diverși nutriemți, iar organul care este hrănit prin intermediul vasului infundat, suferă.  Așa se formează infarctul miocardic, pe care îl cunoaștem ca un atac de cord, dar este cauzat de o tromboză coronariană, sau accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Tromboza este principala cauză a bolilor cardiovasculare.

 

Care sunt factorii de risc?

 

Cei care provin dintr-o familie în care una sau mai multe rude au avut un eveniment trombotic, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie la o vârstă relativ fragedă, înainte de vârsta de 65 de ani, sunt mai expuși riscului .

Alți factori de risc sunt modificabili: greutatea excesivă, un stil de viață sedentar, o dietă prea grasă sau prea bogată în calorii, lipsa activității fizice regulate.

Mai mult riscă și cei care au o structură predispozantă, sau un sânge care se coagulează mai mult decât în ​​mod normal. Asta nu înseamnă că subiectul va suferi neapărat tromboză, ci că este mai fragil și de aceea este bine să se protejeze mai mult

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel