Un virus mortal provocat de lilieci lovește Australia pentru prima dată în ultimii cinci ani. Autoritățile se străduiesc să limiteze epidemia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Poliomelită: Virusul a fost găsit în apele reziduale dintr-o suburbie a orașului New York
Poliomelită: Virusul a fost găsit în apele reziduale dintr-o suburbie a orașului New York

Un virus mortal capabil să se răspândească la oameni a infectat un cal pentru prima dată în ultimii cinci ani pe o proprietate din Queensland. Cazul de virus Hendra, depistat vineri în Mackay, este primul caz confirmat de infecție la cai în acest stat din 2017.

Virusul Hendra este, în general, limitat în rândul populațiilor de lilieci de fructe. Virusul a ucis mai mult de jumătate dintre persoanele care au contractat o infecție, dintre care majoritatea erau medici veterinari.

Biosecurity Queensland a declarat că lucrează la limitarea focarului, după ce a eutanasiat calul și a testat alte animale de pe proprietate.

Medicul veterinar-șef, Dr. Allison Crook, a declarat că starea calului s-a deteriorat rapid după ce acesta a contractat virusul.

'Au fost efectuate urmăriri și evaluări ale riscurilor la alte animale de pe proprietate', a declarat Dr. Crook, conform Daily Mail.

Lucrăm cu proprietarii zonei și cu proprietarii calului pentru a ne asigura că riscul este limitat pe proprietate. De asemenea, colaborăm cu experții în sănătate publică din Queensland Health pentru a determina dacă vreun om a avut contact cu calul infectat și suntem pregătiți să oferim orice asistență, consiliere, informații, teste sau tratament care ar putea fi necesar”.

Dr. Crook a dezvăluit, de asemenea, despre cal că nu fusese vaccinat împotriva virusului. 

„Infecția cu virusul Hendra poate apărea pe tot parcursul anului, așa că este important ca proprietarii de cai să ia măsuri pentru a se proteja pe ei înșiși și animalele lor în orice moment', a declarat Dr. Crook. „Dacă un cal se îmbolnăvește, proprietarii trebuie să contacteze imediat medicul veterinar”.

2. Un virus m... (nils-bouillard-ztylxiuyyho-unsplash.jpg)

 

Ce este virusul Hendra

 

Virusul Hendra este comun în comunitățile de lilieci, toate cele patru specii de pe continent fiind considerate gazde naturale. 

Infecțiile în rândul liliecilor cauzează probleme minime, cu excepția cazului în care infecția este transferată la cai. 

Virusul are un efect mult mai grav asupra oamenilor decât asupra liliecilor, iar oamenii îl pot contracta prin manipularea cailor infectați.

Se consideră că este puțin probabil ca oamenii să răspândească virusul între ei. 

Ultima persoană care a murit din cauza virusului a fost medicul veterinar din Rockhampton, Alister Rodgers, în 2009.

'Persoanele care intră în contact cu caii trebuie să nu uite să continue să practice măsuri bune de biosecuritate și de igienă personală chiar dacă un cal este vaccinat împotriva virusului Hendra', a declarat Dr. Crook. 

 

Cum se manifestă virusul Hendra

 

Virusul Hendra a fost descoperit în urma unui focar de boală într-un mare grajd de curse din suburbia Hendra, Brisbane, în 1994.

Virusul Hendra poate provoca o serie de simptome la cai. De obicei, boala debutează rapid, cu febră, ritm cardiac crescut și o deteriorare rapidă cu semne respiratorii și/sau neurologice (sistem nervos). 

La om, virusul poate fi fatal. Simptomele apar de obicei între 5 și 21 de zile după contactul cu un cal infectat.

Febra, tusea, durerile de gât, durerile de cap și oboseala sunt simptome inițiale comune. Se poate dezvolta meningită sau encefalită (inflamație a creierului), care provoacă dureri de cap, febră mare și somnolență și, uneori, convulsii și comă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel