Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar
Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test on-line. Inițiativa aparține Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și a apărut pe 31 mai cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun.

Potrivit organizatorilor, cu prilejul Zilei Mondiale fără tutun, marcată anual la data de 31 mai, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer lansează un test on-line prin care românii pot afla mai multe informații despre simptomele cancerului pulmonar și dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare, având în vedere că fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% dintre cazuri.

„Începând de azi, pe site-ul FABC parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informații despre simptomele cancerului pulmonar și dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese. Este foarte important de menționat faptul că acest test nu înlocuiește examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi și recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate”, scrie în comunicatul de presă al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

România depășește media europeană la consumul de tutun

 

Statisticile arată că România depășește media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foști consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană. De asemenea, studii recente arată o evoluție nedorită a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.

Deși procentul adolescenților care fumează țigări este în ușoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că tot mai mulți copii și adolescenți de 13 – 19 ani încearcă și apoi fumează curent țigări electronice și produse din tutun încălzit. Consumul de nicotină în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative, mai ales din perspectivă cognitivă și comportamentală, arată specialiștii.

 

Fumatul este direct implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute

 

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice și a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul și bronșita cronică. De asemenea, fumatul este la originea majorității cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 - 30% mai mare față de nefumători. Astfel, cu cât cresc numărul anilor de fumat și numărul de țigări fumate pe zi, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare.

În plus, o recenzie a studiilor efectuate de experți în sănătate publică convocați de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2020 a concluzionat că fumătorii sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19 decât nefumătorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel