Suedia înăsprește măsurile anti-covid: Măsuri restrictive mai dure și amenzi mai mari

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
București, Sectorul 4: Nouă staţii de metrou vor fi modernizate şi autorizate ISU / Foto ILUSTRATIV
București, Sectorul 4: Nouă staţii de metrou vor fi modernizate şi autorizate ISU / Foto ILUSTRATIV

Suedia, care a aplicat o strategie mai puţin strictă decât alte ţări împotriva epidemiei de COVID-19, a votat vineri - cu o largă majoritate - o lege care acordă temporar guvernului noi competenţe în lupta împotriva epidemiei, permiţându-i să închidă restaurante şi centre comerciale pentru prima oară de la începutul pandemiei, relatează France Presse.

Confruntată cu un al doilea val al epidemiei, care s-a dovedit mai puternic decât primul în această ţară nordică, în prezent una din cele mai afectate în Europa, executivul a prezentat acest proiect de lege în decembrie, apoi a devansat intrarea sa în vigoare pentru duminică, deşi iniţial era programată pentru luna martie..

Guvernul nu a precizat deocamdată cum şi când intenţionează să pună în aplicare textul, în timp ce numărul deceselor din cauza COVID-19 se ridică în prezent la niveluri apropiate recordurilor din primăvară.

Noua lege va permite de acum executivului să adopte măsuri restrictive coercitive în zone ţintite şi să impună amenzi şi sancţiuni în cazul nerespectării restricţiilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Astfel, guvernul poate decide să închidă magazine, centre comerciale sau să restricţioneze transportul public, ori să limiteze numărul de persoane cărora li se permite să se adune în anumite locuri publice.

Legea nu permite în schimb izolarea populaţiei la domiciliu.



Întrebată asupra adoptării acestei legi la zece luni după sosirea virusului în Suedia, ministrul sănătăţii Lena Hallengren a motivat că lucrurile stăteau altfel în primăvară şi o astfel de lege nu era necesară. "Am avut o vară cu o propagare redusă a infecţiei, apoi a început munca în toamnă", a afirmat ea la televiziunea publică, în timp ce guvernul se confruntă cu un val de critici faţă de strategia sa controversată de combatere a COVID-19.

Contrar restricţiilor impuse în ţări din Europa, Suedia a aplicat până în prezent o strategie diferită bazată în principal pe recomandări fără lockdown şi aproape fără măsuri coercitive.

Referitor la purtarea măştii, aceasta nu a fost recomandată nicăieri în spaţiul public. De joi, purtarea măştii faciale este oficial recomandată pentru deplasările cu transportul public, dar numai în timpul orelor de vârf.

Dacă strategia rămâne mai puţin restrictivă decât în alte ţări, Suedia a înăsprit tonul din decembrie, cu mai multe serii de măsuri stricte, între care restricţii în restaurante sau trecerea la învăţământul online în licee.

Suedia, cu circa 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 480.000 de cazuri de coronavirus şi 9.262 de decese, potrivit ultimului bilanţ raportat joi de Agenţia pentru sănătatea publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel