Studiu: varianta Delta a coronavirusului dublează riscul de spitalizare pentru cei nevaccinați

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Marea Britanie a realizat cel mai mare studiu până în prezent asupra virulenței variantei Delta a coronavirusului și oferă date îngrijorătoare, în special pentru milioanele de oameni din lumea în curs de dezvoltare care nu au primit încă o singură doză de vaccin. Studiul confirmă faptul că versiunea dominantă a virusului poate colapsa sistemele sanitare din țările cu rate scăzute de imunizare.

Studiul s-a efectuat pe 43.000 de persoane infectate cu coronavirus în Anglia. Vârsta medie a populației studiate este de 31 de ani. 80% au fost infectați cu varianta Alfa, detectată inițial în Marea Britanie, iar restul de 20% cu varianta Delta, înregistrată pentru prima dată în India și care este astăzi dominantă în Europa. 74% dintre toți participanții nu au fost vaccinați, iar alți 24% au primit o singură doză.

Rezultatele acestui studiu, publicate în revista medicală The Lancet și citată de elpais.com arată că cei infectați cu varianta Delta au avut dublu risc de a fi spitalizați pentru covid decât cei cu varianta Alfa. Gavin Dabrera, coautor al studiului, subliniază că majoritatea participanților nu au fost vaccinați și acest lucru este esențial pentru a înțelege bine rezultatele. Datele au fost adunate în perioada 29 martie - 23 mai 2021.

Varianta Delta a coronavirusului a fost detectată pentru prima dată în octombrie 2020 în India, dar s-a răspândit în întreaga lume, devenind dominantă. Varianta Alpha era deja cu 90% mai contagioasă decât versiunile anterioare ale virusului, fiind asociat, în anumite tări, cu o mortalitate cu 58% mai mare.

Varianta Delta are cel puțin trei mutații care o fac potențial mai periculoasă. Mai multe studii au descoperit că această formă de SARS-Cov-2 a fost cu 50% mai contagioasă decât varianta Alfa. Un studiu preliminar din Scoția a sugerat că Delta a dublat riscul spitalizării, constatare confirmată acum de lucrările din Anglia.

În studiul actual, unul din 50 de pacienți a fost internat în spital. Echipa medicală a luat în calcul mai mulți factori care agravează covidul, cum ar fi vârsta, rasa și vaccinarea. După ajustarea acestor indicatori și a altor indicatori, s-a observat că Delta a crescut riscul de infectare cu 2,26 ori comparativ cu Alfa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel