Streinu-Cercel: „În decurs de 12 zile, practic, de la o persoană infectată se ajunge să avem alte 40 de persoane infectate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat că de la o persoană infectată, în circa patru zile, vom avea alte trei persoane infectate și tot așa. Astfel, spune el, în decurs de 12 zile, se ajunge la 40 de persoane infectate. 

Întrebat, pe fondul modelului ales de Slovacia, de ce e importantă testarea în masă și la noi nu se practică, Adrian Streinu-Cercel a răspuns: „O testare în masă îți aduce date foarte importante cu privire la circulația virusului și știi exact unde să te adresezi cu măsurile de restricție epidemiologică.

Aceste teste rapide nu sunt de o sensibilitate și specificitate absolută, dar îți dau o informație care bate undeva spre 70% din punct de vedere al corectitudinii, ceea ce îți dă timpul necesar în așa fel încât să poți să identifici aceste persoane, să le pui sub tratament și evident că din acel moment ele nu mai transmit sau transmit foarte puțin. Din ce știu eu până în momentul de față, și doctorul Raed Arafat a luat în calcul să achiziționeze astfel de teste rapide și să încerce la nivel populațional să facă o astfel de testare. N-aș putea să spun exat când se va întâmpla acest lucru, dar este pe agenda de lucru a colegilor mei”.

 

Streinu-Cercel: „Dacă nu testezi riști să pierzi peste 60% din potențialii infectați”

 

Întrebat cum se explică numărul de cazuri depistate în Slovacia ca urmare a testării în masă, Adrian Streinu-Cercel a afirmat, la B1 TV: „Este strict legat de modul de transmitere a virusului. Eu am mai spus și cu alte ocazii că de la o persoană infectată, în circa patru zile, vom avea alte trei persoane infectate și tot așa. Astfel, în decurs de 12 zile, practic, de la o singură persoană infectată se ajunge să avem 40 de alte persoane infectate.

Din aceste 40 de persoane la 12 zile, noi vedem doar circa 30%, 40% – cele care sunt în strictă relație cu un pacient cunoscut, cele care apar în urma anchetelor epidemiologice. Foarte important este un studiu pe care l-am citit două zile, și anume că în momentul în care nu testezi la nivel general în afara definiției de caz, riști să pierzi peste 60% din potențialii infectați, ceea ce mi se pare foarte, foarte mult”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel