Specialiștii britanici, avertisment dur: Sunt posibile viitoare valuri puternice de COVID

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Există o posibilitate realistă de valuri puternice de COVID în Marea Britanie, declară epidemiologii care se ocupă de pandemie: „următorii ani vor fi foarte nesiguri”. 

Premierul britanic Boris Johnson a renunțat la restricții în Anglia, spunând că, deși pandemia nu s-a încheiat, Marea Britanie trebuie să învețe să trăiască cu COVID.

Subgrupul guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică, a declarat că apariția unor noi variante virale este cel mai mare factor necunoscut pe termen mediu și lung, alături de scăderea imunității populației.

„Mari valuri viitoare de infecții care necesită o gestionare activă pentru a preveni presiunea asupra sectorului sănătății și al asistenței medicale reprezintă, cel puțin, o posibilitate realistă sau probabilă", a declarat SPI-M-O vineri, conform Reuters.

Marea Britanie a raportat 157.730 de decese cauzate de COVID-19, al șaptelea cel mai mare număr de decese la nivel mondial, iar Johnson s-a confruntat cu numeroase critici pentru modul în care a gestionat pandemia, care a dus la trei lock-downuri.

Varianta Omicron a alimentat o creștere a infecțiilor la noi cote la sfârșitul anului trecut, determinându-l pe Johnson să reintroducă unele restricții, dar decesele nu au crescut în același ritm.

El a redeschis acum complet economia, mizând pe programul național de vaccinare, pe disponibilitatea antiviralelor și gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

Președintele SPI-M-O a declarat pentru Reuters că, deși în fiecare an ar trebui să se îmbunătățească situația COVID, ar putea exista momente în care guvernul să fie nevoit să dea înapoi și să introducă restricții.

„Următorii ani vor fi foarte nesiguri, iar viitoarele focare și valuri vor fi probabil zgomotoase pe măsură ce lucrurile se vor așeza", se arată în declarația SPI-M-O.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel