Spania. Un nou vaccin împotriva COVID, în faza finală a testelor. „Adaptat contra Omicron”

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Vaccinul spaniol împotriva coronavirusului, pe care compania Hipra îl dezvoltă în fabrica sa din orașul Amer, Girona, ar putea fi aprobat cel târziu în al doilea trimestru al acestui an.  

Potrivit  20 minutos, acest termen, care fusese deja anunțat în urmă cu câteva zile atât de președintele guvernului, Pedro Sánchez, cât și de ministrul științei, Diana Morant, a fost confirmat luni de președintele Generalitat, Pere Aragonès, în timpul vizitei sale la uzina companiei împreună cu ministrul catalan al sănătății, Josep Maria Argimon. 

Într-o intervenție în fața presei, Aragonès a subliniat că acest vaccin spaniol, va fi primul "vaccin complet european, de la conceptualizare până la fabricare". Acesta poate fi păstrat într-un frigider convențional și poate fi adaptat la diferitele variante de virus care apar, inclusiv omicronul, deoarece este un ser pe bază de proteine. Compania farmaceutică se așteaptă să poată pune în vânzare 600.000 de milioane de doze în acest an și 1.200 de milioane în 2023.

Anunțul vine în contextul în care unele spitale catalane își suspendă deja operațiile programate.

Numărul internărilor în spitale din întreaga Spanie s-a triplat de la 13 decembrie, când a explodat Omicron. Iar secțiile de terapie intensivă s-au dublat. 

 

Vaccinul Hipra, adaptat contra Omicron

 

În Insulele Canare, intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente au fost suspendate pentru a găsi locuri de spitalizare și sunt deja considerate în colaps. Rezultatul este că 20% dintre pacienții critici mor, iar acest lucru se vede în numărul de decese, 1.755 de la izbucnirea Omicron, iar în ianuarie cifra zilnică s-a triplat deja. Sunt spitale care au ajuns de la 0 la 8 decese într-o săptămână și mai sunt încă două săptămâni foarte grele de parcurs.

În Andaluzia, deși gradul de ocupare nu pare a fi atât de ridicat, bate astăzi un record de patru luni cu 28 de decese. Record în ultimele patru luni.

Antidotul pe care Hipra îl dezvoltă se află în faza finală și la sfârșitul lunii este programat să înceapă ultimul test, faza a III-a de testare pe oameni, care va fi efectuată în spitalele HM împreună cu alte centre publice, după ce Agenția Medicamentului își va da aprobarea. 

Președintele Aragonès a dat asigurări, fără a oferi un procent exact, că acest vaccin are o "eficacitate ridicată" și că intenția este ca el să intre în circuitul de achiziție de către administrațiile publice la nivel european după ce va fi validat de Agenția Europeană a Medicamentului. 

Comisia pentru coronavirus se reunește pentru a analiza evoluția datelor, care s-au agravat și pentru a decide dacă se vor relaxa măsurile restrictive. "Măsurile pe care le-am luat, nu trebuie să dureze o zi mai mult decât este necesar, dar le vom menține atât timp cât va fi nevoie", s-a limitat să spună președintele catalan, scrie 20 minutos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel