Semne de îngrijorare ale experților: Cum au devenit tinerii cei mai expuși în fața COVID-19

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Epidemiologii se uită cu îngrijorare la vacanța de vară. Și asta pentru că tinerii reprezintă categoria cea mai mobilă din România, și automat, cea mai expusă riscului de îmbolnăvire cu Covid-19.

Pentru că spitalele sunt tot mai aglomerate, Ministrul Sănătății a semnat marți ordinul prin care reduce la 10 zile perioada de spitalizare pentru pacienții asimptomatici, și cu forme ușoare de Covid 19. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 214 cazuri noi, la peste 8.500 de teste efectuate.

În Alba Iulia, o femeie de doar 39 de ani, în stare perfectă de sănătate, a murit la două zile după ce a fost adusă la spital cu febră şi tuse. Fusese confirmată cu Covid 19.

„Starea a fost relativ stabilă o perioadă, după care brusc, în jurul orei 16-17, bolnavă a făcut stop cardio-respirator. Formele astea grave cam aşa se întâmplă - pacienta este relativ bine şi dintr-o dată se prăbuşeşte. Pacienta era cu saturaţii foarte mici, dar vorbea la telefon şi, dintr-o dată, a intrat în stop!”, spune Dan Crainic, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, potrivit Știrile PRO TV.

„Această boală nenorocită ne-a arăt nouă, pneumologilor, că există o discordanță imensă între ce vedem la tomografie şi ceea ce omul simte sau spune că simte! Ceea ce ne înspăimântă este evoluţia pe care nu o cunoaştem”, a declarat Magdalena Ciobanu medic primar pneumolog.

 

„Totul e să respecţi regulile”

 

Deşi, în prezent, media de vârsta a celor infectaţi este de 46 de ani, epidemiologii se tem că îmbolnăvirile se pot înmulţi în vacanţa de vară:

„Cu că îmi cresc mobilitatea şi nu îmi iau măsurile de precauţie, cu singuranta riscul de infecţie creşte proporţional cu creşterea numărului de contacți. Totul e să respecţi regulile şi categoria 15-25 de ani trebuie să aibă grijă la frecventarea teraselor, să evite aglomerările umane!”, declară Emilian Popovici.

Din păcate, la categoria 15-25 de ani, spun atât medici cât şi psihologii, modul în care funcţionează creierul împiedica respectarea regulilor. Aceasta pentru că toţi tinerii suferă de aşa numitul... optimism defensiv. Care se poate menţine, conform statisticilor, până la 40 de ani.

 

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitalele de boli infecţioase

 

În condiţiile creşterii mobilităţii şi aglomerării spitalelor din ultima săptămână, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul prin care pacienții asimptomatici, cu testul de control negativ, vor fi externați după 10 zile, fără să mai stea izolați.

Cei asimptomatici, cu test pozitiv, vor mai sta 4 zile izolați la domiciliu. Iar cei asimptomatici, cu factori de risc, dar și pacienții simptomatici cu forme ușoare vor ieși din spital tot după 10 zile, în lipsa febrei.

De asemenea, pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitalele de boli infecţioase sau de pneumologie. Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor. Ca să fie externaţi, pacienţii trebuie să nu facă febra cel puţin 72 de ore.

Noile criterii de externare au fost realizate pe baza recomandărilor Oorganizatiei Mondiale a Sănătăţii şi intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel