Români, fraudă cu alocații de peste 1,4 milioane de euro în Germania. Banii, băgați în palate și vile opulente

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În urmă cu două luni, poliţiştii bihoreni anunţau reţinerea unui bărbat de 32 de ani din Cheriu, urmărit internaţional de autorităţile judiciare germane. El este acuzat că, împreună cu doi fraţi ai săi, făcea parte dintr-o filieră care măsluia acte şi încasa fraudulos, încă din 2013, alocaţii destinate copiilor, iar anul trecut intermedia contra cost obţinerea frauduloasă de ajutoare de urgenţă date din cauza pandemiei de coronavirus. Filiera  a provocat o pagubă de peste 1,4 milioane euro bugetului public din Germania...

Un bihorean în vârstă de 32 ani din Cheriu, pe numele căruia autorităţile germane au emis două mandate europene de arestare, a fost ridicat de poliţişti şi arestat, în decembrie, la Curtea de Apel Oradea. Ajutat de complici, el ar fi încasat ilegal peste 1,2 milioane de euro, alocaţii pentru copii şi ajutoare de urgenţă pentru coronavirus.

Potrivit Bihoreanul, începând din 2013, Ioca R. a înregistrat în total 100 de copii ca rezidenţi în Germania în numele cărora a solicitat şi încasat, apoi, beneficii şi alocaţii, în valoare de 845.340 euro, fără însă ca minorii să fi avut vreodată domiciliu efectiv în această ţară.

Totodată, în această primăvară, el a profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru coronavirus, acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, în perioada 9 aprilie - 17 aprilie, împreună cu trei complici, românul a transformat în mici intreprinzători germani 105 romi, în numele cărora a depus cereri pentru ajutoare în valoare totală de 1.039.000 euro, din care a apucat să încaseze efectiv 598.000 euro.

Dibuită în final de procurorii germani, reţeaua, din care fac parte cel puţin încă trei persoane, a ajuns subiect de dosar penal pentru acuzaţii de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau.

Frați români, fraudă cu alocații de peste 1,4 milioane de euro în Germania

 

Ioca, Iancu şi Ghica .fac parte dintr-o familie de ţigani geambaşi din Cheriu. Sunt 7 fraţi, iar sătenii îi ştiu după porecla bătrânilor, "Boieru’", dată prima dată bunicului lui Ioca şi rămasă "moştenire" şi tatălui lor. "Pe vremuri erau săraci lipiţi. Lucrau cu ziua, care pe unde, făceau afaceri cu cai. Bătrânul i-a ţinut din scurt, i-a trimis la şcoală, la muncă. Apoi au plecat în Germania, s-au apucat de adus maşini second hand, nevestele lor făceau curat prin blocuri. Ghica, de pildă, a lucrat ca bucătar într-un restaurant", spune unul dintre consăteni, citează Bihoreanul.

Băieţii "Boierului" aveau, însă, şi alte "învârteli". Şi le-a mers bine, dovadă bolizii de zeci de mii de euro cu care făceau naveta între România şi Germania, ditamai palatul (video jos) cu două etaje din mijlocul satului, terminat în 2008, plus trei vile mai noi, împrăştiate prin localitate, toate având pe porţi un cap de leu ca blazon.

Afacerile cu ajutoare sociale sau alocaţii încasate în Germania sunt "şmecherii"  practicate de mult. Moda a fost preluată de la clanul Cârpaci din Timişoara, ei aşa s-au îmbogăţit. Ştiu toate portiţele - cum primeşti ajutor social, bani de chirie, cupoane pentru electrocasnice, mâncare, alocaţii pentru copii", povesteşte sursa citată de publicația locală.

Şmecherii cu ajutoare în Germania

 

Afacerea e bănoasă, iar sistemul uşor de păcălit. Până în 2019, cetăţenii din ţările UE, deci inclusiv românii aflaţi în Germania, puteau solicita alocaţii pentru copii doar pe baza mutaţiei înregistrate la orice oficiu local de resort. Ulterior, legislaţia a devenit mai restrictivă, în sensul că străinii trebuie să demonstreze că au un loc de muncă ori că sunt mici întreprinzători, înregistraţi ca persoane fizice autorizate. Valoarea alocaţiilor este consistentă. În 2017 varia între 192 euro şi 223 euro/lună/copil, iar acum se cifrează între 204 euro şi 235 euro, în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie.

Filiera racola "beneficiari" din rândul familiilor sărace cu mulţi copii din coloniile de romi. În unele cazuri, oamenii nici nu au ajuns în Germania, Ioca şi complicii luând doar actele de identitate şi certificatele de naştere ale copiilor din România. Cu ele se fabricau, apoi, acte de reşedinţă pentru adresa "Im Wohnpark" din 50127 Bergheim.

Au fost şi situaţii în care oamenii au fost duşi pentru câteva zile în Bergheim sau Köln, unde li s-au deschis conturi bancare, cardurile fiindu-le apoi confiscate, iar ei primind în schimbul colaborării un mic comision cu care erau trimişi acasă. Alocaţiile le încasau membrii grupării. La un calcul simplu, în cazul celor 102 copii, cei patru frați încasau lunar peste 20.000 euro, banii fiind împărţiţi între ei.

Banda ar fi profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru cei afectaţi de pandemie acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, în perioada 9 aprilie - 17 aprilie 2020, împreună cu trei complici, Ioca R. a transformat în mici întreprinzători germani nu mai puţin de 105 romi.

Continuarea, pe ebihoreanul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel