Germania. Un grup de români, salvarea unui bătrân de 75 de ani, care de doi ani trăia într-o mașină: „Acești oameni sunt un miracol“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Românii din Munchen s-au mobilizat și au reușit, la inițiativa unei conaționale, să ofere un adăpost unui bărbat de 75 de ani rămas fără casă și care trăia pe stradă, în mașină. Bărbatul locuia în mașină chiar și pe timp de ger, la -20 de grade.

Românca Monica Sayer a fost atât de mișcată când l-a întâlnit prima oară pe bătrânul Eckehard, încât a decis că trebuie să facă ceva. Fără casă, pensionarul german în vârstă de 75 de ani locuia la marginea drumului, în mașină, de mai bine de doi ani.

Monica a inițiat o strângere de fonduri pe 13 februarie, a convins un reporter de la Bild să scrie despre bătrânul pensionar, iar după 8 zile cumpărase o rulotă și o aranjase pentru bătrân. Mai mult, românii se angajează să îl ajute pe bătrân să își spele hainele și să se spele, iar săptămânal îi vor aduce de mâncare. „Cel puțin dată pe săptămână îl vom lua acasă pe Eckehard pentru a face un duș și a-și spăla hainele. Îi vom duce mâncare caldă. Și voi munci din greu să-l ajut să aplice la asistența socială pentru a primi un apartament.”

În vârstă de 39 de ani, Monica i-a mobilizat pe prietenii ei români ca să-i poată oferi germanului un adăpost Monica a venit din România în urmă cu douăzeci de ani și știe cum se simte sărăcia: „Sunt incredibil de recunoscătoare că am putut începe o nouă viață aici, în Germania. Am o slujbă, am reușit.”, spune ea, citată de Bild.

 „Acești oameni sunt un miracol“

 

„Când l-am întâlnit pe Eckehar, aproape că mi-a frânt inima. În nopțile reci stăteam acasă la căldură, nu puteam dormi și mă temeam că va îngheța și va muri în Honda lui“, a spus românca. Împreună cu prietenii pe care i-a întâlnit într-un grup românesc de Facebook, Monica a demarat o strângere de fonduri și a reușit apoi să-i cumpere lui Eckehard o veche rulotă Knaus, pe care a plătit 1.400 de euro.

N-a fost simplu, rulota a fost cumpărată la Hessa și a trebuit adusă la Munchen.  „Unul dintre noi a luat rulota, dar a fost prins de radar, se grăbea să ajungă la timp, să nu se închidă broul de înregistrare. Probabil a rămas fără permisul de conducere acum”, a povestit Monica. Apoi, la München, următoarea surpriză urâtă: vânzătorul îi păcălise pe români. Încălzitorul cu gaz nu funcționa: „Proprietarul anterior nu mai răspunde la telefon. Acum trebuie să reparăm încălzirea pe cheltuiala noastră.”, a mai povestit ea, titrează Libertatea.

Monica și prietenilor ei români, care au grijă de Eckehard în continuare: „Îmi aduc ceai fierbinte și mâncare caldă. M-a uimit foarte mult că străinii ajută un german atât de mult!” Iar ajutorul a venit într-un timp foarte scurt. 

Când Eckehard a intrat pentru prima dată în noua sa casă, mai confortabilă, avea lacrimi în ochi. El va avea un pat adevărat acum, după ce a trebuit să doarmă în șezut, în mașină, timp de 27 de luni: „Este un miracol că acești oameni sunt atât de săritori! Dragostea lui Dumnezeu i-a trimis!“. Bătrânul și-a pierdut apartamentul social în urmă cu mai bine de doi ani. De atunci a locuit în vechea lui Honda Civic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel