Germania. Monumentele victimelor din atacul rasist de la Hanau, în care a fost ucis și un român, profanate: Portretele, mâzgălite cu svastice

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Două monumente memoriale, de la Koln și Frankfurt, dedicate victimelor atacului rasist de la Hanau din 2020, în care a murit și tânărul român Vili Viorel Păun, au fost profanate de persoane încă necunooscute. Autorii au desenat svastice și au smuls fotografiile victimelor.

Bannerele cu numele şi fotografiile celor nouă victime, între care și românul Vili Viorel Păun, au fost rupte și aruncate pe malul fluviului Rin, potrivit poliţiei germane, citează cotidianul Bild.de.

A trecut un an de când nouă persoane și-au pierdut viața într-un atac rasist înainte ca făptașul să-și ucidă mama și pe el însuși. Și la doar două zile după ce a fost marcată această faptă oribilă, vandalii au necinstit memorialele victimelor.

De vineri până duminică au avut loc acțiuni de comemorare a victimelor, inclusiv la meciurile de fotbal din Bundesliga.

Citește și: Tatăl lui Vili Viorel Păun, românul ucis în atentat la Hanau: „Ne-am confruntat cu acte de rasism în Germania!“

De asemenea, la locul de pomenire de la Frankfurt, portretele celor 9 victime au fost mâzgălite și în dreptul lor au fost desenate svastici. Incidentele, care s-ar fi produs la primele ore ale dimineţii de duminică, 21 februarie, când au fost raportat ca distrugere de proprietate. Autorităţile au precizat că în anchetă vor fi implicate şi agenţii federale.

Memorialele le era dedicate celor nouă oameni împuşcaţi mortal de un extremist la Hanau, lângă Frankfurt. La 19 februarie 2020, Tobias Rathjen, cetăţean german de 43 de ani, a împuşcat mortal nouă oameni de origine străină, inclusiv pe românul Vili Viorel Păun, după care şi-a ucis mama şi s-a sinucis. Înainte de atac, el postase pe platforme online mesaje legate de teorii ale conspiraţiei şi cu conţinut rasist. 

La un an de la comiterea atacului sângeros, președintele federal Frank-Walter Steinmeier s-a întâlnit, vineri, cu rudele victimelor. El a cerut investigarea completă a crimelor. El a fost foarte deprimat că „statul nostru nu a reușit să-și respecte promisiunea de protecție, securitate și libertate pe care o dă tuturor celor care locuiesc aici pașnic” celor asasinați, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel