Românca de 49 de ani infectată cu coronavirus nu a spus la frontieră că vine din Italia

Andreea Cosma |
Data publicării:

Femeia de 49 de ani din Bihor, primul caz de infecţie cu COVID-19 din judeţ şi al 89-lea la nivel naţional, nu a recunoscut la frontieră că vine din Italia şi a contactat medicul de familie şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) după ce a aflat că o femeie din Cluj cu care a călătorit în aceeaşi maşină a fost şi ea infectată.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, femeia nu are simptome şi a fost internată la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Oradea.

"Cazul 89 la nivel naţional este o femeie, în vârstă de 49 ani, din judeţul Bihor, venită din Italia în data de 10 martie 2020, aflată în autoizolare, confirmată cu noul coronavirus în 13 martie 2020. La PTF Borş pacienta nu a recunoscut că vine din Italia şi nu a completat chestionar; în data de 12.03.2020 a anunţat medicul de familie şi DSP Bihor. Persoana a declarat că s-a autoizolat la domiciliu împreună cu familia de la sosirea în Oradea în data de 10.03.2020", se menţionează în comunicat.

DSP Bihor a demarat ancheta epidemiologică încă din cursul zilei de vineri, datorită legăturii cazului cu o persoană din Cluj-Napoca confirmată în data de 12 martie 2020.

Femeii i s-a recoltat produs biologic pentru testare în data de 12.03.2020 şi au fost identificaţi trei contacţi din familie (toţi asimptomatici), cărora li s-au prelevat, de asemenea, probe biologice, pentru testare COVID-19 în cursul zilei de sâmbătă.

Ancheta epidemiologică continuă, întrucât medicii orădeni vor să identifice toate persoanele cu care femeia bolnavă a intrat în contact de la momentul intrării în ţară până la internare.

În comunicat, DSP Bihor subliniază că "va lua şi alte măsuri de sancţionare dacă se vor impune".

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor a mai anunţat, ulterior, că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor i-a întocmit sâmbătă dosar penal femeii de 49 de ani, diagnosticate pozitiv cu Covid-19 în 13.03.2020, iar poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bihor efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "zădărnicirea combaterii bolilor", faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 352 din Codul Penal.

Potrivit statisticii actualizate de DSP Bihor, sâmbătă, la ora 15,00, în judeţ se înregistrau: o persoană confirmată cu coronavirus, 60 de persoane erau în carantină, 15 persoane internate la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal şi 270 de persoane în autoizolare la domiciliu (155 titulari ai chestionarelor şi 115 aparţinători ai acestora).

În ultimele 24 de ore, DSP Bihor a primit 5 rezultate negative la testarea persoanelor internate pentru COVID-19.

DSP Bihor a aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei unei persoane care în data de 6 martie 2020 nu a respectat măsura autoizolării la domiciliu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel