Raed Arafat: „Nu am avut pregătire pentru pandemie! Încă nu am văzut ce era mai rău”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus, vineri, că pandemia de coronavirus ne-a prins nepregătiţi, însă susţine că structura pe care o conduce şi-a făcut treaba, a tras chiar nişte semnale de alarmă, medicul insinuând că guvernanţii nu l-ar fi ascultat.

Potrivit lui Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, au existat mai multe avertismente venite din plan internaţional privind o posibilă pandemie, însă acestea nu prea au fost luate în serios. 

Arafat susţine că noi avem tehnologia necesară, dar pregătirea ca să putem face faţă acestei crize sanitare nu a fost pusă la punct.

„Pandemia ne-a prins nepregătiţi. Exista tehnologia, existau mijloacele, exista totul, dar pregătirea în sine, ca să facem faţă, nu era pusă la punct, şi poate că multă lume nu se gândea că acest lucru poate să se întâmple, chiar dacă în ultimii ani, din ce în ce mai mult, au crescut avertismentele că există posibilitatea să apară cândva o pandemie similară cu ce a fost, de exemplu, în 1918. 

A fost şi în 2009 ceva, dar din fericire nu a fost atât de grav, iar acum ne confruntăm cu o situaţie mult mai gravă ca cea din 2009.

Avertismentele care au fost date şi la nivel NATO, dar au rămas ca avertismente, fără o implementare reală a unui plan de pregătire şi a tot ce ne trebuie pentru a face faţă unei pandemii, ca cea din plan mondial, cu care ne confruntăm acum”, a declarat, vineri, şeful DSU, Raed Arafat, potrivit Antena 3.

 

Arafat: „România a înaintat un raport în care a avertizat asupra faptului că nu suntem pregătiţi”

 

Medicul mai spune că direcţia pe care o conduce voia să facă multe stocuri în sistemul sanitar, nu numai în contextul unei pandemii, pentru că analizele arătau că România nu este pregătită unei potenţiale ameninţări biologice.

„Anul trecut, România a înaintat un raport în care a avertizat asupra faptului că nu suntem pregătiţi la nivel european pentru a face faţă unei ameninţări biologice, unei pandemii (...) toată analiza a arătat că mai avem mult de făcut când vine situaţia la stocuri, la materiale de protecţie.

Mai mult, DSU a avut discuţii şi a lansat de mai multe ori în România ideea că trebuie create stocurile şi trebuie întărite aceste stocuri, nu numai pentru pandemie, dar şi pentru alte riscuri", a declarat Raed Arafat.

 

Raed Arafat: „Încă nu am văzut ce era mai rău”

 

Mai mult, autorităţile se pregăteau de un scenariu de pandemie care urma să fie pus în practică în luna mai, numai că pandemia adevărată a venit cu două luni mai devreme.

„Încă nu am văzut poate ce e mai rău şi sper să ne oprim aici şi să nu ajungem la o situaţie asemănătoare cu cea care a fost acum 100 de ani.

Un lucru care era clar planificat în România, numai că viaţa bate filmul, era un exerciţiu major pe pandemie, care urma să se facă în luna mai a acestui an, la Timişoara, şi scenariul era pregătirea pandemiei, dar normal că a fost anulat, pentru că eram în mijlocul luptei reale, împreună cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, pentru o pandemie adevărată", a mai spus secretarul de stat în MAI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel