Primul caz de variola maimuţei la om, depistat în Italia

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Al doilea deces provocat de variola maimuței în Spania, după ce un bărbat din Alicante a devenit primul deces din Europa. OMS declară stare de urgență
Al doilea deces provocat de variola maimuței în Spania, după ce un bărbat din Alicante a devenit primul deces din Europa. OMS declară stare de urgență

Italia a raportat joi primul caz de variola maimuţei, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate în Europa şi America de Nord cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest, informează AFP.

Persoana infectată este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare, a anunţat Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma.

Pacientul, plasat în izolare, primeşte tratament şi se află în stare stabilă, potrivit unui comunicat al spitalului publicat de agenţiile de presă italiene, adăugând că alte două cazuri suspecte sunt în curs de evaluare.

Consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio (care include Roma), Alessio D'Amato, a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuţei în Italia, adăugând că situaţia se află sub „monitorizare constantă”.

 

Această boală neobişnuită se manifestă de obicei prin febră



Această boală neobişnuită se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă, precum varicela.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.

Agenţia, care a precizat că „monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.

 

Marea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei pe fondul răspândirii în Europa a cazurilor de variola maimuţei

 

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie un vaccin împotriva variolei unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse, în timp ce alte cazuri au fost confirmate în Europa, informează joi Reuters.

Variola maimuţei ("monkeypox") este o boală virală, de obicei uşoară, caracterizată prin anumite simptome precum febră, dar şi erupţie cutanată distinctă.

Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă - cu o mortalitate de până la 10% - şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

În Marea Britanie, nouă cazuri cu tulpina din Africa de Vest au fost raportate până în prezent.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost utilizate pentru a eradica variola au o eficienţă de până la 85% împotriva variolei maimuţei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Vaccinul a fost oferit celor care l-au solicitat", a adăugat purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a dezvălui detalii despre numărul de persoane vaccinate până în prezent.

 

Unele ţări au stocuri mari de vaccin împotriva variolei



Unele ţări au stocuri mari de vaccin împotriva variolei în cadrul pregătirii pandemice, inclusiv în Statele Unite.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic cu sediul în Copenhaga a declarat joi că a încheiat un contract cu o ţară europeană pe care nu a dezvăluit-o căreia îi va furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat şapte cazuri. Statele Unite şi Suedia au raportat fiecare câte un caz. Autorităţile italiene au confirmat un caz, în timp ce alte două sunt suspecte.

Mai multe focare de variola maimuţei din Africa au fost izolate în timpul pandemiei de COVID-19, când atenţia lumii era îndreptată în altă parte, a declarat joi cea mai importantă agenţie de sănătate publică africană.

"Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi de numeroasele ţări din afară, în special din Europa, care se confruntă cu aceste focare de variola maimuţei", a declarat directorul interimar al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa, Ahmed Ogwell Ouma.

"Ar fi foarte util să fie împărtăşite cunoştinţele referitoare la sursa acestor focare", a precizat el.

 

„Aceasta nu va provoca o epidemie la nivel naţional, ca în cazul COVID-19”



Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că aceste cazuri recente din ţară au fost identificate predominant la bărbaţi care se identificau drept homosexuali, bisexuali sau care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.

Această creştere neobişnuită a numărului de cazuri din afara Africii ar putea sugera o nouă modalitate de răspândire sau o modificare a virusului, a spus Anne Rimoin, epidemiolog la UCLA din California. "Însă, toate acestea urmează să fie stabilite", a precizat ea.

"Aceasta nu va provoca o epidemie la nivel naţional, ca în cazul COVID-19", a subliniat Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Dar este un focar grav al unei boli grave, pe care ar trebui să îl tratăm cu seriozitate", a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel