PILONUL II. Ce mai rămâne după OUG 114

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ordonanţa 114 îi pune pe gânduri pe administratorii Pilonului II de pensii. ,,Decizia e dacă mai merită să continue sau nu".

,,OUG 144 a schimbat fundamental regulile jocului după care operăm. (...) Chiar dacă un adminsitrator sau doi ies din piaţă, fondurile vor rămâne în continuare în România şi ele vor fi distribuite către administratorii existenţi", a declarat la Digi24 Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Acesta a vorbit şi despre puţinele motive pe care le mai au adminsitratorii să rămână în România în aceste condiţii.

,,Ideea e următoarea: oricine aduce capital suplimentar, dacă acest capital suplimentar generează venituri. Problema e că veniturile au scăzut şi ele, tot în urma ordonanţei, substanţial, cu peste 60%, din cauza micşorării comisioanelor. (...) Acţionarii sunt în faţa unei situaţii extrem  de delicate, prin care li se cere să aducă mai mult capital, dar fără ca acest capital să producă venituri. (...) Decizia e dacă mai merită să continue sau nu, în condiţiile în care unii dintre ei nici măcar nu şi-au recuperat investiţia iniţială."

Scăderea bursei va fi o lovitură greu de suportat pentru majoritatea românilor, a mai precizat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

„În luna decembrie, a existat o reacţie negativă a bursei în momentul în care s-a pus problema ca noi să dăm cash celor care vor să se retragă. Ulterior, a fost impactul ordonanţei. Bursa e un barometru foarte fin al deciziilor şi bune, dar şi proaste legate de o economie. Şi bineînţeles, în momentul în care deciziile nu sunt fericite, automat şi bursa va reacţiona în sensul scăderii. (...) Scăderea bursei nu-i va lovi doar pe cei investiţi în fondul de pensii, ci şi pe cei investiţi direct în bursă sau fonduri de investiţii. (...) Orice scădere a bursei înseamnă o distrugere de avuţie a multor români, a economiilor lor”, a conchis Radu Crăciun pentru Digi24.

Aceste explicaţii vin după ce Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale, a declarat că: ,,Marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, din cauza condiţiilor impuse prin Ordonanţa 114, considerate ca fiind „excesiv de oneroase.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel