Nelu Tătaru, ANUNȚUL serii: Câte paturi noi de terapie intensivă a găsit în spitale

Liviu Ludovic / 22 oct 2020, 21:06 Salveaza PDF Comentarii
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Înmulțirea cazurilor noi de COVID-19 în toată țara a băgat autoritățile în alertă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, explicând, joi, câte paturi noi de terapie intensivă a reușit să găsească în spitale.  

Nelu Tătaru a spus, joi, în ședința de guvern, că la nivelul Capitalei a identificat până în acest moment 102 paturi de terapie intensivă.

„Două dintre spitale, Colentina și Malaxa, sunt în integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi la Malaxa de terapie intensivă, 29 la Colentina, cu posibilitate de încă 20. Celelalte spitale, care sunt Floreasca, Universitarul, Sf, Ioan și Pantelimon sunt spitale suport COVID de terapie intensivă, unde avem, la Pantelimon 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar și 10 la Sf. Ioan. În Capitală, posibilitatea acum este de 102 paturi și încă 35 le putem operaționaliza, dar trebuie să aducem și personal”, a spus Nelu Tătaru.

La Iași, la sfârșitul săptămânii trecute erau 25 de paturi de terapie intensivă, iar după operaționalizarea ATI de la ORL, acum sunt 53. După ce stațiile de oxigen vor fi repornite la spitalul mobil, capacitatea ar putea să crească la 104 paturi.

Ministrul Sănătății a mai spus că la Suceava există o secție de terapie intensivă în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, dar se analizează și posibilitatea suplimentării de paturi ATI în cadrul Spitalului Județean.

În zona de Centru, la Mureș este o capacitate de 61 de paturi de ATI prin operaționalizarea a încă 20 în această săptămână, la complexul din Sala Polivalentă, potrivit ministrului Sănătății.

O situație complicată este la Cluj-Napoca, unde numărul de cazuri de COVID-19 a crescut, s-a trecut în operaționalizare tip suport COVID Spitalul Municipal Clujeana, însă de mai multe cadre medicale s-au infectat.

„Au solicitat personal (la Clujeana – n.r.), s-au reorganizat ca personal, având în vedere că e un număr de paturi mai mic pe suport COVID decât capacitatea spitalului și atunci acolo din 17 paturi de ATI în acest moment sunt operaționalizate șase, urmând ca celelalte să fie operaționalizate zilele următoare”; a spus Tătaru.

La Brașov sunt 28 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID-19, dintre care 14 de terapie intensivă și 14 de terapie intermediară, în spitalul modular de lângă spitalul Județean. La Boli Infecțioase se operaționalizează încă 5 paturi de ATI și în 2 săptămâni va fi operaționalizat și Spitalul Tractorul, unde, din cele 150 de paturi, 20 sunt de ATI.

Pe zona de Vest, la propunerea Spitalului Județean Timișoara, va fi operaționalizată, ca suport COVID, Casa Austria, unde sunt 50 de paturi pentru simptomatologie medie și 11 paturi de ATI. La Timișoara este și o unitate mobilă de terapie intensivă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății evaluează, zilele acestea, și numărul de paturi de ATI din regiunea de Sud-Est, Constanța și Galați, și din regiunea de Sud-Vest, zona Craiova.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy