NASA. Prima ieșire în spațiu exclusiv femină este ANULATĂ. Motivul este INTERESANT

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anulat luni prima ieşire în spaţiu a unei echipe formate din două femei astronaut, programată pentru vineri, întrucât la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu există suficiente costume spaţiale de mărime potrivită, informează AFP. 

Ca urmare, Christina Koch va ieşi în spaţiu însoţită de astronautul american Nick Hague. 

Iniţial, aceasta trebuia să fie acompaniată de compatrioata sa Anne McClain, în cadrul primei ieşiri în spaţiu exclusiv feminine.

Până în prezent, cele 214 ieşiri în spaţiu realizate de la lansarea ISS pe orbită, în 1998, au fost efectuate doar de echipe formate din bărbaţi sau dintr-un bărbat şi o femeie. 

În timpul ieşirii în spaţiu realizate săptămâna trecută în compania lui Nick Hague, Anne McClain şi-a dat seama că i s-ar potrivit mai bine măsura ''medium'' a părţii superioare a costumului de astronaut, potrivit unui comunicat al NASA. 

"Cum însă până vineri, 29 martie, poate fi pregătită o singură componentă superioară a unui costum de mărime medie, acesta va fi purtat de Koch", a precizat Agenţia spaţială. 

Costumele, un ansamblu de mai multe elemente



Costumele spaţiale de la bordul ISS sunt de fapt un ansamblu de mai multe elemente, combinate pentru a se potrivit corpului astronauţilor, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Centrului Spaţial Johnson din Houston, sediul de unde sunt coordonate misiunile astronauţilor americani.

Potrivit acesteia, la bordul ISS se găsesc două părţi superioare din costum pentru fiecare dintre cele trei mărimi disponibile (mediu, mare, foarte mare). Una dintre părţile destinate măsurii medii este însă o piesă de rezervă care necesită 12 ore de muncă pentru a fi pregătită de ieşirea în spaţiu.

"Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a anticipa măsurile de care va avea nevoie fiecare astronaut, în funcţie de mărimea costumului în care şi-a făcut antrenamentul'', a oferit mai multe detalii purtătoarea de cuvânt Brandi Dean. "Mărimea poate suferi modificări atunci când aceştia se află pe orbită, din cauza modificărilor pe care microgravitaţia le poate provoca asupra corpului". 

 

[citeste si]



"În plus, niciun antrenament nu poate simula perfect o ieşire în spaţiu", a adăugat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel