Lansarea SpaceX, în atenţia preşedintelui Agenţiei Spaţiale Române: „Şansele sunt relativ mici”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, spune că șansele de lansare a navetei Crew Dragon sunt destul de mici, din cauza vremii. Acesta afirmă că, fiind vorba de o misiune cu echipaj uman, măsurile de precauție sunt extraordinare.

Marius-Ioan Piso, a urmărit cu sufletul la gură tentativa de decolare a navetei Crew Dragon, scrie Mediafax. După ce miercuri, din cauza vremii, lansarea a fost anulată, compania SpaceX și NASA vor încerca sâmbătă, din nou, să lanseze doi astronauți pe orbita Pământului.

„Fiind vorba de o primă încercare, de un zbor de mireasă, cum se numeşte, şi fiind şi echipaj uman, precauţiunile sunt extraordinare. Totul trebuie făcut exact ca la carte. Sunt câteva mii de paşi care trebuie îndepliniţi exact în parametri. Cu toate aceste precauţiuni, probabilitatea de eşec a misiunii este cam de 1 la 60, iar probabilitatea de eşec cu echipaj victimă este cam de 1 la 270. Aceasta este acceptată. Misiunea probabil că va avea 1 la 276, în momentul acesta. (...) Asta este o lansare care se face şi dacă ai 20 de minute de vreme bună. În momentul ăsta, şansele sunt relativ mici. Şi azi şi mâine. Dar există probabilitatea să se facă o breşă în nori şi să poată să plece racheta. Durează cel mult un sfert de oră până sus, după care partea critică se cam termină”, a declarat Marius-Ioan Piso, preşedintele ROSA.

Și Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, că americanii vor să elimine toate riscurile care pot apărea, după ce lansarea navetei Crew Dragon a fost amânată miercuri din cauza vremii.

O nouă tentativă de lansare a navetei Crew Dragon este programată în această seară, la ora 22.22.

Lansarea navetei Crew Dragon ar marca reluarea misiunilor umane de pe teritoriul american. Condiţiile meteo nu au permis desfăşurarea misiunii în siguranţă, astfel că tehnicienii au decis să reprogrameze evenimentul pentru sâmbătă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel