Migranții câștigă mult mai mai puțin decât rezidenții, în ţările unde muncesc cei mai mulți români

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Migranţii câştigă cu până la 42% mai puţin decât lucrătorii naţionali în ţările cu venituri ridicate, iar pandemia va exacerba decalajul de salarizare, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite Reuters.

În ultimii cinci ani, diferenţele de salarizare s-au adâncit semnificativ în multe state, în special în Cipru, Italia, Portugalia şi Irlanda.

„Ei joacă un rol fundamental în multe economii. Ei nu pot consideraţi de categoria a doua", a afirmat Michelle Leighton, directorul în cadrul OIM, potrivit Agerpres.

Raportul analizează datele din 49 de ţări care găzduiesc aproape jumătate din migranţii internaţionali.

Cel mai semnificativ decalaj de salarizare, de 42%, este în Cipru, urmat de Slovenia (33%), Costa Rica, Italia şi Iordania (aproximativ 30%). Nivelul mediu în cele 33 de ţări cu venituri ridicate analizate era de aproape 13%.

„Rezolvarea problemelor legate de discriminare şi prejudecăţi care sunt adânc înrădăcinate la locul de muncă şi în societatea noastră este mai importantă ca oricând. Eliminarea decalajului de salarizare în cazul migranţilor nu este doar o problemă de justiţie socială, ci şi reducere a inegalităţilor între femei şi bărbaţi şi de reducere a sărăciei", a afirmat Michelle Leighton.

 

Cereri pentru Guverne să introducă salarii minime adecvate

 

Oficialul a cerut guvernelor să introducă salarii minime adecvate şi să extindă protecţia socială angajaţilor din sectorul informal.

Datele au fost colectate înainte de pandemie, dar Organizaţia Internaţională a Muncii precizează că recentele cercetări din Mexic şi SUA sugerează că actuala criză va spori decalajul de salarizare în cazul migranţilor.

Este mult mai probabil ca migranţii din ţările cu venituri ridicate să lucreze în condiţii precare, 27% având contracte de muncă temporare şi 15% lucrând part-time. De asemenea, decalajul de salarizare în angajaţii bărbaţi care sunt cetăţeni ai statelor cu venituri ridicate şi migranţii femei este estimat la aproape 21%, potrivit raportului instituţiei cu sediul la Geneva.

O altă problemă o reprezintă lipsa unui sistem adecvat pentru recunoaşterea calificărilor din alte state, fiind mai multe şanse ca migranţii să ocupe locuri de muncă care nu sunt în concordanţă cu educaţia şi competenţele lor, apreciază Organizaţia Internaţională a Muncii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel