„Medicii să scoată mizeria de sub preș, nu să ceară imunitate“

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Sindicatul Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat transmit că e timpul ca medicii să scoată mizeria de sub preș, nu să ceară „imunitate” pentru malpraxis, după ce s-a cerut ca în perioada pandemiei medicii să nu fie acuzați de malpraxis.

Unii sindicaliști din sănătate au cerut autorităților suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toți profesioniștii din sănătate. Reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat au transmis, vineri, că nu împărtășesc această poziție, pe care o consideră „total nepotrivită”, având în vedere fragilitatea relației medic-pacient, deja cunoscută ca fiind o mare problemă în România.

„Nu solicitarea <imunității> în fața malpraxisului este soluția în acest context dificil, ci schimbarea atitudinii, scoaterea de sub preș a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, din cauza haosului adminsitrativ și legislativ, probleme care afectează în egală măsură medicii și pacienții. Cadrele medicale sunt nevoite în această perioadă să ducă o luptă nu numai cu virusul COVID-19, ci și cu lipsurile și dezorganizarea din sistemul sanitar. Principalele probleme au la bază haosul din sistemul de sănătate, lipsa de viziune și organizare”, spun sindicaliștii.

Aceștia spun că „se încearcă un joc murdar”, în care sunt târâți, din nou, medicii.

 

„Nu dezertând și cerând imunitate oferim soluții. În acest fel nu facem decât să mai punem încă o dată batista pe țambal, să adâncim și mai tare cauzele reale ale tragediilor din sistemul de sănătate, care ascunse nu fac decât să sape și mai adânc groapa nesiguranței atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Lumea se schimbă. Sistemul medical nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de provocare. E timpul să renunțăm la abordarea învechită și bolnăvicioasă și să deschidem noi perspective, pentru personalul medical, dar și pentru pacienți”, spun sindicaliștii din sănătate.

Potrivit comunicatului transmis, cel mai mare rău lucru care s-a produs în sănătate în ultimii 20 de ani a fost „distrugerea relației medic-pacient”.

„Acum, mai mult ca oricând, cadrele medicale trebuie să respecte relația cu pacientul. În acest context dificil, noi reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat încurajăm colegii să spună public problemele cu care se confruntă în această perioadă și nu numai, să ia măsuri de la cea mai mică neregulă, să nu aștepte până se sparge buba. Sindicatul este aici să sprijine astfel de situații și să lupte pentru rezolvarea lor. Este momentul ca medicii și pacienții să lupte împreună pentru a arăta neregulile cu care se confruntă, din cauza nepăsării, dezorganizării, corupției, haosului din sistemul”, mai spun semnatarii documentului citat, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy