Medicii reacționează după ce Avocatul Poporului a anunțat că monitorizează spitalele „pentru prevenirea torturii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

​Colegiul Medicilor București cere Avocatului Poporului să revină asupra informărilor transmise în spațiul public, potrivit cărora spitalele "sunt monitorizate de instituția Avocatului Poporului prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, pentru consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane și degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale".

Potrivit Colegiului Medicilor București, „formularea aleasă de instituția Avocatul Poporului în notele atașate informării poate induce ideea că în spitale li se aplică sau există posibilitatea să li se aplice pacienților rele tratamente, tortură sau pedepse”.

Colegiul Medicilor București ține să reamintească faptul că decizia de internare a pacienților asimptomatici confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 se face în baza ordinelor Ministrului Sănătății și nu este o decizie a corpului medical din cadrul unității, în speță medicii, aceștia având prerogative legate efectiv de actul medical.

„Am luat notă de clarificările transmise de instituția Avocatul Poporului, potrivit cărora 'în accepțiunea legislației internaţionale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri'. Mai mult, înțelegem că Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție 'are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, iar prin activitatea de monitorizare se dorește asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea'”, arată reprezentanții Colegiului Medicilor.

 

Medici: „Spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viață”



Ei atrag atenția că „formularea aleasă de Avocatul Poporului în notele ce ar trebui afișate de spitale este, în cel mai bun caz, una nefericită. Menirea medicului este să îngrijească și să protejeze sănătatea pacienților săi și, după cum au arătat ultimele luni, o face cu dedicare până la sacrificiu, sacrificiu ce poate însemna chiar propria viață. Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viață. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar și dintr-o scăpare, că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepțiunea noastră”.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din București îi solicită Avocatului Poporului să revină „asupra informării transmise, precum și modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienților și aparținătorilor”.

Reprezentanții Colegiului Medicilor țin să precizeze că „nu încearcă să limiteze în vreun fel o instituție a statului să își ducă la îndeplinire atribuțiile, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o instituție care apără drepturile cetățenilor acestei țări. Considerăm, însă, tocmai în condițiile în care vorbim despre o instituție a statului, că mesajele pe care le transmite trebuie să fie clare, fără echivoc și fără risc de interpretări”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel