Medic român, despre consecințele „miracolului Flavia Groșan”: „Pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea la UPU”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Flavia Groşan, captură video Antena 3
Flavia Groşan, captură video Antena 3

Pacienți care refuză terapia cu oxigen, proteste față de măsurile anti-pandemie și un medic pneumolog, cunoscut că bun specialist, care spune că a găsit o rețeta secretă anti-COVID și că terapia cu oxigen aplicată pacienților infectați este periculoasă, țin afișul ultimelor zile.

Colegiul Medicilor Bihor folosește ca argument pentru ignorarea practicilor Flaviei Groșan următoarea formulare: „Acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune”. Și astfel medicul pneumolog din Bihor poate să recomande în continuare tratamente anti-COVID „miraculoase”.

Flavia Groșan a câștigat un capital uriaș de notorietate în doar câteva zile, fiind intens promovată de posturi TV. Drept efect, medici care luptă împotriva virusului în spitale din România afirmă că mulți pacienți refuză terapia cu oxigen, deși sunt în stare extrem de gravă. Pe de altă parte, numărul infecțiilor crește pe zi ce trece, iar secțiile AȚI sunt pline.

Medic UPU: „Pacienții cred că mor la câteva zile după ce primesc oxigen”

 

Șeful UPU-SMURD Bihor, doctorul Hadrian Borcea a declarat pentru Ziare.com că săptămâna trecută a avut un pacient COVID care a refuzat terapia cu oxigen. Incidentul s-a petrecut în plin scandal privind „rețeta minune” de tratarea COVID-19 a doctorului Flavia Groșan, însă medicul Hadrian Borcea spune că nu a făcut legătura cu aceste declarații, ci „câțiva ziariști au făcut-o”.

Efectul fenomenului „Flavia Groșan”. Pacienți care ajung la Urgențe refuză oxigenul: „Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam”

„Fenomenul este de mai multe săptămâni. Pot să spun că picătura care a umplut paharul a fost Flavia, însă am mai avut câteva situații și înainte. Pacienții care refuză oxigenul cred că vor muri exact din acest motiv”, afirmă specialistul de la Urgențe.

„Este o relaționare extrem de simplistă: un pacient primește oxigen și după câteva zile moare. Atunci ei consideră că oxigenul conduce la această evoluție”, mai arată medicii implicați în tratarea COVID-19.

„Din păcate, atitudini ca cea a Flaviei provoacă mari pagube. Însă au mai fost și alți cârcotași de-a lungul timpului care au încercat să conteste protocoalele sau anumite scheme terapeutice care conțin și oxigen. Flavia este prima care spune la modul concret că oxigenul determină edemul cerebral. Eu nu vreau să analizez aceste puncte de vedere care sunt greșite din punct de vedere medical, însă vedem că pacienții nu vin la spital decât în ultimul moment”, adaugă medicul specialist UPU.

Este prima dată când pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea în UPU

„Și este prima dată de când lucrez în medicina de urgență, în ultimii 30 de ani, când pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea în UPU. Avem extraordinar de mulți pacienți care mor la intrarea în UPU. Pentru că au stat acasă până nu au mai putut. Sunt pacienți care vin în stare gravă și nu se mai poate face nimic pentru ei, vin după zile în șir de tratament apoi decedează în spital. Sau sunt pacienți care refuză tratamentele pentru că au auzit ei că acelea le fac rău”, a spus medicul Hadrian Borcea.

Șeful UPU-SMURD Bihor a mai spus că până să ajungă în stare gravă la urgențe, pacienții COVID se tratează cu leacuri băbești sau cu ce tratamente mai aud ei de la vecini.

„Și-au făcut stocuri de antibiotice care nu au nicio legătură cu ceea ce se folosește acum, ci le-au cumpărat doar pentru că știu că le-au luat ei la un moment dat și li s-a părut că e ok. Nu pot să spun că au o anumită schemă de tratament, nici măcar cea sugerată de Flavia. "Dr. Google" este cel care are acum credibilitatea cea mai mare”, a mai spus doctorul Hadrian Borcea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel