Marea Britanie. Toate persoanele de peste 50 de ani vor primi un rapel Covid și vaccinuri antigripale în această toamnă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Madhya Pradesh Covid-19: Treizeci de elevi din India, vaccinați cu o singură seringă
Madhya Pradesh Covid-19: Treizeci de elevi din India, vaccinați cu o singură seringă

Toate persoanele de peste 50 de ani din Marea Britanie vor primi în această toamnă un rapel Covid și o injecție antigripală, pe fondul temerilor că NHS va fi afectat de un val de ambii viruși în cursul anului.

Această decizie marchează o schimbare de direcție în ceea ce privește distribuirea vaccinului antigripal, după ce guvernul a planificat inițial să reducă programul anual, în ciuda avertismentelor că acesta este "nesăbuit" și că va lăsa milioane de oameni vulnerabili în această iarnă. Între timp, consilierii No10 pentru vaccinuri au planificat inițial să ofere doze suplimentare de Covid doar persoanelor de peste 65 de ani și celor cu risc mai mare.

Comitetul Comun pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI) a declarat astăzi că extinderea a fost făcută pentru a limita bolile grave, spitalizările și decesele cauzate de ambele virusuri în această iarnă, conform Daily Mail.

Personalul din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică (NHS) și din domeniul asistenței sociale, precum și persoanele cu vârste cuprinse între cinci și 49 de ani care prezintă risc, vor fi, de asemenea, incluse în extinderea Covid - marcând a cincea sau chiar a șasea injecție Covid pentru aceste cohorte.

 

Boris Johnson: Această distribuire va "menține apărarea noastră puternică" și se va asigura că "Covid nu ne va mai bântui niciodată în același mod"

 

În prezent, oficialii intenționează să folosească din nou vaccinurile Pfizer și Moderna. Dar noul vaccin specific Omicron al Moderna ar putea fi folosit, dacă va fi aprobat la timp.

Se așteaptă ca britanicilor eligibili să li se ofere atât vaccinul de rapel Covid, cât și vaccinul antigripal în cadrul aceleiași programări - cu câte o injecție în fiecare braț - acolo unde este posibil, așa cum s-a făcut anul trecut. Persoanele neeligibile nu vor putea cumpăra în mod privat vaccinurile împotriva coronavirusului, spre deosebire de cele pentru gripă.

Acest lucru vine în contextul în care datele de supraveghere au estimat astăzi că una din 20 de persoane din Marea Britanie a fost infectată în orice zi a săptămânii trecute, iar reapariția a determinat oamenii să anuleze planurile, să stea acasă și să poarte din nou măști. De asemenea, numărul de spitale continuă să crească, determinat de răspândirea subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5.

 

JCVI a stabilit că persoanele de peste 50 de ani, rezidenții și personalul din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice și lucrătorii din prima linie din domeniul sănătății și al asistenței sociale vor primi un rapel de toamnă Covid

 

În plus față de aceste grupuri, vor fi eligibile și persoanele cu vârste cuprinse între cinci și 49 de ani care fac parte din grupul de risc clinic, care locuiesc cu o persoană imunodeprimată sau care sunt îngrijitori. 

Grupurile de risc clinic includ femeile însărcinate, precum și persoanele cu boli de inimă, boli de rinichi și boli de ficat. Grupurile imunosupresate includ pacienții cu cancer și cei cu HIV.

Aceasta vine după ce orientările provizorii ale JCVI, publicate în luna mai, au stabilit că doar persoanele cu vârste de peste 65 de ani, rezidenții din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, lucrătorii din cadrul NHS și din domeniul asistenței sociale și persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani aflate în situații de risc vor fi eligibile pentru vaccinuri.

Experții în vaccinuri au declarat că au extins lista după ce au luat în considerare epidemiologia virusului - modul în care se răspândește - și au decis că această măsură ar oferi "protecția necesară" celor care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă și ar ține mai multe persoane departe de spital.

 

Șefii din domeniul sănătății se așteaptă la o triplă lovitură a Covidului, gripei și a altor virusuri respiratorii în această iarnă

 

Ei avertizează că în Marea Britanie se va înregistra un sezon de gripă cel puțin la fel de grav ca în perioada de dinaintea pandemiei, deoarece închiderile au slăbit imunitatea populației împotriva acesteia.

Aceștia speră că această dublă distribuție va funcționa ca o "poliță de asigurare" împotriva ambelor virusuri, mai ales că se așteaptă ca în această iarnă să se amestece mai multe persoane în spații închise în comparație cu anii precedenți.

Iar miniștrii nu au exclus posibilitatea de a efectua o distribuire rapidă către grupurile mai tinere în cazul în care epidemia se extinde în cursul acestui an, așa cum s-a procedat în cazul valului Omicron din iarna trecută.

Toate grupurile eligibile sunt încurajate să accepte doza de rapel atunci când le este oferită, chiar dacă au avut un rapel de primăvară, pentru a se proteja împotriva unui vârf de infecție așteptat în această iarnă.

Deși protecția oferită de vaccinuri este extrem de ridicată, aceasta se diminuează în timp. 

 

Pe lângă vaccinurile Pfizer și Moderna, a apărut un nou vaccin specific Omicron de la Moderna ar putea fi utilizat 

 

Un studiu efectuat pe 800 de persoane cu noul vaccin al firmei americane a arătat că acesta a crescut de opt ori nivelul de anticorpi împotriva variantei Omicron, ceea ce a determinat producătorul de vaccinuri să afirme că vaccinul său reprezintă un "punct de cotitură" în pandemie.

Îmbunătățirea față de vaccinul existent ridică speranța că acesta va oferi o protecție de durată mai mare și va elimina necesitatea de a repeta atât de des vaccinurile de rapel.

Cu toate acestea, Moderna nu a prezentat încă datele finale ale studiului clinic către autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor, care decide dacă vaccinul este sigur și mai eficient decât cele utilizate în prezent.

 

Ministerul Sănătății a confirmat astăzi că vaccinul antigripal va fi oferit unui grup mai larg pentru al treilea an consecutiv

 

Copiii preșcolari și din școlile primare, persoanele de peste 65 de ani și cei din grupurile de risc clinic vor fi primii care vor primi o invitație pentru vaccinul antigripal.

După ce li se va administra vaccinul, toate persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani și cele cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani vor primi injecția.

În aprilie, Ministerul Sănătății a declarat că aceste grupuri suplimentare nu vor mai fi eligibile în această toamnă. 

Aceasta în ciuda faptului că agențiile de sănătate au menționat că "este probabil să existe o reapariție a activității gripale în iarna 2022-2023 la niveluri similare sau mai mari decât înainte de pandemie".

La momentul respectiv, o sursă care a lucrat la implementarea a declarat că existau îngrijorări că deciziile păreau să fie motivate financiar. Acesta a spus: "Având în vedere că următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, pare extrem de nechibzuit să se taie programul de vaccinare antigripală".

 

Johnson: Programul nostru de vaccinare a fost unul dintre cele mai rapide și de succes

 

„Datorită eforturilor noastre colective, de la NHS, care a pus în brațe acele vaccinuri, până la toți cei care s-au prezentat pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei din jurul lor, am reușit să ne deschidem țara, protejând în același timp viețile și mijloacele de trai. Astăzi am confirmat următoarea fază a programului nostru de întărire pentru a ne menține apărarea puternică în toamnă și iarnă. 

'Vaccinurile au fost calea noastră de ieșire din această pandemie, iar acum se vor asigura că Covidul nu ne va mai putea bântui niciodată în același mod'.

Noul secretar de stat pentru Sănătate și Asistență Socială, Steve Barclay, care l-a înlocuit săptămâna trecută pe Sajid Javid, a confirmat că a acceptat recomandările JCVI.

El a declarat: "Personalul și voluntarii NHS au oferit un serviciu excepțional publicului prin cea mai mare și mai rapidă campanie de vaccinare din istoria Angliei, care a salvat nenumărate vieți și ne-a permis să trăim cu acest virus fără restricții asupra libertății noastre.

'Virușii se răspândesc mai ușor în anotimpurile mai reci, oamenii socializând în interior, astfel încât riscul de a lua Covid este mai mare. Este absolut vital ca grupurile cele mai vulnerabile să primească un vaccin de rapel pentru a-și întări imunitatea împotriva bolilor grave în timpul iernii, pentru a se proteja și pentru a reduce presiunea asupra NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel