Lista completă a locurilor în care ai nevoie de permis verde în Italia. Modificări importante de la 01 februarie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Regulile de utilizare a permisului verde (Green Pass) în Italia s-au schimbat de la 1 februarie. Iată lista completă a locurilor unde veți avea nevoie de diferitele tipuri de "permise verzi" pentru a avea acces la majoritatea magazinelor, localurilor și serviciilor din țară. 

Italia a extins de mai multe ori utilizarea permisului verde, de la introducerea acestuia în august anul trecut, în încercarea de a crește rata de vaccinare și de a reduce numărul de infectări. Deși se spune că cel mai recent val de contagiune a atins apogeul, autoritățile sanitare rămân prudente și au făcut din permisul verde o cerință pentru aproape toate aspectele vieții cotidiene din Italia, regulile devenind mai stricte începând cu 1 februarie.

Regulile devin din ce în ce mai complicate

De la așa-numitul "permis verde de bază" la permisul verde "consolidat" sau "super" - Super Green Pass, să ții pasul cu ce certificat de sănătate ai nevoie, unde și când, poate fi extrem confuz. Iată cum diferă sistemul cu două niveluri și unde vei avea nevoie de fiecare document începând de marți, 01 februarie, conform decretului guvernamental (Decretul original în limba italiană). 

Permis verde de bază - Green Pass

 

Permisul verde de bază (green pass) în Italia este tipul de permis de sănătate accesibil prin vaccinare, recuperare sau un rezultat negativ la un test efectuat în ultimele 72 de ore (pentru testele PCR) sau 48 de ore (pentru testele rapide). Asta înseamnă că pentru cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 sau care nu s-au recuperat în ultimele șase luni, este necesar un rezultat negativ al testului pentru a avea acces la anumite locuri și facilități.

Unde aveți nevoie de el? Începând cu 1 februarie, în oficiile poștale, birourile publice și aproape toate magazinele din Italia cer acum clienților să prezinte un "permis verde" de bază. Lista include tutungerii și chioșcurile de ziare (dar nu și chioșcurile în aer liber), băncile, oficiile poștale, librăriile, magazinele de cosmetice și magazinele de îmbrăcăminte (inclusiv magazinele de îmbrăcăminte pentru copii și de jucării), reprezentanțele auto și atelierele de reparații auto.

Versiunea de bază a permisului era deja o cerință pentru intrarea în coafor, frizerie și saloane de înfrumusețare.

Vezi și: Nou decret în Italia, după o gafă legislativă de proporții. Milioane de italieni ar fi rămas fără Green Pass

Permis verde consolidat - Super Green Pass

 

Despre ce este vorba? Așa-numitul permis verde "întărit" sau Super Green Pass din Italia dovedește că posesorul este vaccinat împotriva Covid-19 sau că s-a vindecat de Covid-19. Nu poate fi obținut printr-un rezultat negativ la test. Persoanele care nu au această versiune a permisului de sănătate nu vor avea acces la o listă lungă de locuri de desfășurare a activităților, iar cei care au acest permis se confruntă cu foarte puține restricții.

Unde aveți nevoie de el? Începând cu 10 ianuarie, permisul verde "super" este obligatoriu în majoritatea spațiilor culturale și de agrement din Italia, precum și pentru a avea acces la toate formele de transport public.

Lista locurilor în care veți avea nevoie de acest document include: restaurante, baruri, hoteluri, stațiuni de schi, muzee, galerii, cinematografe, stadioane sportive, piscine, săli de sport, târguri comerciale, centre de conferințe și festivaluri, precum și ceremonii civile sau religioase.

De asemenea, este necesar pentru a urca la bordul tuturor mijloacelor de transport, inclusiv în avioane, trenuri, nave, autocare, autobuze locale, tramvaie și metrouri.

Veți avea nevoie de acest tip de permis verde pentru a intra în expoziții și în centre sociale și recreative, inclusiv pentru activități în aer liber, precum și pentru a practica sporturi de echipă și de contact. Pentru multe categorii de angajați, inclusiv pentru cei din învățământ și poliție, un permis verde "super" este, de asemenea, o cerință la locul de muncă.

Conform normelor care au intrat în vigoare marți, permisele verzi "super verzi" sunt valabile șase luni de la data ultimei vaccinări - o reducere față de perioada de valabilitate anterioară de nouă luni.

Guvernul ia în considerare prelungirea valabilității pe termen nelimitat pentru cei care au primit a treia doză sau o doză de rapel, deși acest lucru nu a fost încă confirmat.

Cazuri în care nu aveți nevoie de niciun fel de permis verde

 

Există încă unele locuri în care nu este nevoie să prezentați dovada vaccinării, a recuperării sau a unui rezultat negativ al testului.

Printre locurile în care nu este necesară nicio formă de permis verde se numără magazinele alimentare: supermarketuri, magazine alimentare, pescării, măcelării sau brutării, magazine care vând alimente sau băuturi congelate sau magazine en-gross de produse din carne sau pește.

De asemenea, puteți merge în piețele în aer liber sau în magazinele care vând produse alimentare sau de îngrijire a animalelor fără niciun certificat de sănătate.

Farmaciile și magazinele care vând medicamente, cunoscute sub numele de parafarmacii, precum și centrele de optică medicală, sunt, de asemenea, scutite de această obligație.

Nici pentru a face plinul la pompă nu va fi nevoie de certificat verde - atât pentru alimentarea la benzinării, cât și pentru cumpărarea de combustibil de uz casnic (cum ar fi peleți, parafină, lemn sau alte produse), nu este nevoie de un permis verde.

În sectorul confecțiilor, doar vânzătorii ambulanți sunt scutiți de obligația de a deține un permis verde.

Vizitele la camera de urgență, la spital sau la clinică sunt, de asemenea, scutite de cerința privind permisul verde, deși acesta va fi necesar pentru vizitele care nu sunt de urgență la unitățile sanitare.

În cele din urmă, nu există obligația de a deține green pass pentru cei care depun o plângere la o secție de poliție sau care sunt inculpați sau martori într-un proces civil sau penal și, prin urmare, trebuie să intre într-o instanță.

Este important de menționat că unele dintre aceste reguli pot varia de la o regiune la alta a Italiei, deoarece autoritățile locale pot introduce propriile cerințe mai stricte, scriu jurnaliștii de la publicația Thelocal.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel