Laserul de la Măgurele, funcțional. România devine centru global

Bianca Ştefan |
Data actualizării: | Data publicării:
Laser Măgurele
Laser Măgurele

România excelează la capitolul cercetări. Laserul de la Măgurele a fost pus în funcțiune. Aparatul ajută la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale. 

„Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir, potrivit Evenimentul Zilei. 

Laserul de la Măgure - cel mai puternic din lume

Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, afirmă managerul proiectului.Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel