Italia. Valeria, moartă după o doză de chimioterapie de 10 ori mai mare: medicii, condamnați să plătească despăgubiri după 10 ani

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Curtea de Conturi italiană a confirmat în sentința de apel condamnările la plata despăgubirilor pentru daune către compania de sănătate în legătură cu moartea Valeriei Lembo, mama de 34 de ani căreia i s-a administrat o doză, care ulterior s-a dovedit a fi fatală, dintr-un medicament de chimioterapie la Policlinico di Palermo.

Curtea de Conturi, condusă de Giuseppe Aloisio, a confirmat, ieri, în hotărârea de apel sentințele de plată a despăgubirilor pentru prejudiciile aduse bugetului de stat legate de moartea Valeriei Lembo.

Tânăra mamă din Sicilia a murit în urmă cu 11 ani, la vârsta de 34 de ani, după o agonie care a durat trei săptămâni, din cauza unei doze ucigătoare de chimioterapie care i-a fost administrată la Policlinico di Palermo. O greșeală fatală care a fost constatată în timpul procesului penal.

Italia. Valeria, moartă după o doză de chimioterapie de 10 ori mai mare

 

Medicii implicați în această afacere au fost astfel condamnați la daune substanțiale. Medicul șef Sergio Palmeri va trebui să despăgubească compania de sănătate cu 875.000 de euro, oncologul Laura Di Noto și rezidentul de atunci Alberto Bongiovanni vor trebui să plătească suma de 318.000 de euro fiecare. Asistentele Elena Demma și Clotilde Guarnaccia au fost achitate.

Era anul 2011 când Valeria, o tânără de 34 de ani, mamă a unui bebeluș de șapte luni, a urmat tratamentul care i-a fost fatal după ce a descoperit că suferă de limfom Hodgkin: potrivit anchetei, i s-a administrat un medicament de chimioterapie, Vimblastina, într-o doză excesivă, de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de protocoale. O cantitate care "ar fi putut ucide un elefant", au explicat experții. A murit pe 29 decembrie, a doua zi după ziua sa de naștere.

Medicii italieni, condamnați să plătească despăgubiri după 10 ani

 

Procuratura regională a Curții de Conturi din Palermo i-a acuzat pe medici de prejudiciu financiar. Spitalul Policlinico fusese deja obligat să despăgubească familia cu aproape două milioane de euro.

În 2015, condamnările în procesul penal veniseră pentru cinci medici și asistente medicale. Iar cea mai mare pedeapsă a fost de șapte ani pentru omor prin imprudență și fals. După recursul din 2017, în martie 2022, secția a treia a Curții Supreme a decis să respingă recursurile inculpaților. Erau la o zi distanță de declanșarea termenului de prescripție.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel