Italia. Scrisoare deschisă pentru badantele românce care refuza vaccinarea: „E singura soluție care ne ajută să nu ajungem la cimitir“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

2.000 de badante din Europa de Est lucrează în provincia Arezzo. Dintre acestea, peste o mie nu sunt vaccinate cele mai multe, fiind românce. Autoritățile din Arezzo și Grosseto au apelat la factori de decizie români, pentru a le putea transmite mesajul: Vaccinați-vă!

Două mii de îngrijitoare din Europa de Est lucrează în provincia Arezzo. Dintre acestea, peste o mie nu sunt vaccinate. Este un număr impresionant de oameni, care au grijă de cei mai vulnerabili la domiciliu, dar care încă nu au finalizat sau măcar nu au început ciclul de vaccinare. Badantele sau îngrijitorii vizați provin în principal din România și, din diverse motive - de la cele culturale la cele logistice - nu au fost încă vaccinați. 

De aici și noua campanie a Asl Tse, organizată împreună cu asociații, patronate și farmacii, care vizează tocmai această categorie de lucrători. Acum pot fi vaccinați la Centrul de Afaceri și în farmacii.

Datele privind îngrijitorii înregistrați pe teritoriul Unității Sanitare Locale Sud-Est se prezintă astfel: 10.121, dintre care 4.118 în provincia Arezzo, 2.144 în provincia Grosseto și 3.859. Componenta feminină este absolut preponderentă. Arezzo: 3.868 față de 250 de bărbați; Grosseto: 2.033 față de 111; Siena: 3.588 față de 271. De la gen la origine geografică: 65% provin din țări din Europa de Est. 64% în Arezzo și Siena, 67% în Grosseto.

 

Scrisoare deschisă pentru badantele românce care refuza vaccinarea

 

"Dacă încrucișăm aceste date cu procentele de vaccinare, se declanșează necesitatea de a promova vaccinarea, în special, la aparținătorii din Europa de Est. Femeile de naționalitate română vaccinate cu cel puțin o doză în Asl Tse nu ajung la 60%. Procentaje mai mici se regăsesc doar în Macedonia și Kosovo. În total, femeile din Europa de Est reprezintă 64%. Datele din provinciile Arezzo, Siena și Grosseto sunt substanțial omogene și, prin urmare, în conformitate cu datele medii pentru întreaga Asl Tse", explică într-un comunicat de presă departamentul de sănătate publică.

Prin urmare, departamentul de sănătate publică - Asl a dezvoltat o campanie, care se adresează tocmai acestor lucrători. În primul rând, a fost pregătită o scrisoare deschisă către îngrijitori, au fost identificate sesiuni specifice de vaccinare și a fost inițiată o colaborare cu țările din Europa de Est, în primul rând cu România. Toate acestea au fost realizate în colaborare cu asociații, patronate, sindicate, categorii economice: toate punctele de referință atât pentru îngrijitori, cât și pentru angajatorii lor. De asemenea, a fost reînnoită colaborarea cu farmaciile care și-au confirmat disponibilitatea pentru vaccinuri.

Există două modalități de acces la vaccin. La hub-ul Arezzo Fiere, accesul va fi posibil fără rezervare, în zilele de joi după-amiază și duminică. De asemenea, va fi prezent un mediator vorbitor de limba română și personal dedicat, care va oferi informații despre vaccin. Dar îngrijitorii vor putea apela și la farmaciile din teritoriu, care s-au alăturat campaniei.

 

„E singura soluție care ne ajută să nu ajungem la cimitir“

 

"Campania noastră de vaccinare a folosit toate instrumentele posibile: centre de vaccinare, centre de dimensiuni medii, puncte de vaccinare pentru persoanele fragile, campioane (școli, fabrici, zone meșteșugărești, centre comerciale, cantine Caritas. În timpul verii, plaje și festivaluri). Vaccinul a fost oferit tuturor: ținte nediferențiate în centrele de vaccinare și ținte specifice suplimentare (studenți, muncitori, meseriași, artizani, străini, persoane marginalizate și persoane fără adăpost) cu ajutorul camioanelor. Asl Tse a creat o rețea socială și de solidaritate. Inițiativele au fost organizate împreună cu municipalitățile, categoriile economice, sindicatele, biserica, Caritas, farmaciștii și voluntarii. Misericordia și alte asociații au pus la dispoziție camperi și operatori",  explică Elisa Fattori, director adjunct al serviciilor sociale Asl Tse -

„Rezultatele au fost semnificative: plafonul de 90% a fost depășit cu 1.227.000 (490.000 Arezzo, 386.000 Siena și 352.000 Grosseto). Există încă anumite segmente ale populației asupra cărora dorim să încercăm să avem un impact și mai mare", a conchis Fattori. Iar una dintre acestea este reprezentată de îngrijitori. Obiectivul nostru este de a garanta sănătatea. Pentru acești lucrători și pentru persoanele vârstnice și/sau cu handicap cu care trăiesc în strânsă legătură.

Ștefania Magi, șefa Secției de Medicină Interculturală a Asl Tse, a subliniat că "îngrijirea persoanelor fragile este o activitate fundamentală în care îngrijitorii sunt implicați personal. Îngrijirea lor înseamnă, de asemenea, să nu expunem nici persoanele în vârstă și cu handicap, nici pe cei care le îngrijesc la riscurile Covid. Căutăm, pe cât posibil, relații directe care să încurajeze vaccinarea. În cadrul sesiunilor dedicate vor fi prezenți atât asistenții noștri medicali, cât și mediatorii noștri culturali pentru a oferi informații și clarificări".

Mesajul europarlamentarului român Nicolae Stafănuță

 

Pentru a comunica mai bine cu comunitatea românească și pentru a transmite mesajul despre vaccinare, Asl Toscana sud Est i-a cerut europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță să realizeze un mesaj video, car, în acest moment,este destinat zonei Arezzo, dar care în curând ar putea fi difuzat în toată Italia. 

"Vaccinul este singura soluție care ne-a mai rămas pentru a evita să ajungem la terapie intensivă sau, mai rău, la cimitir. Vă rog, a spus Ștefănuță, adresându-se compatrioților săi din Italia, nu mai credeți tot felul de minciuni pe care le auziți.

În cadrul videoconferinței a vorbit Laura Ghibu, consilier onorific al președintelui Comitetului Național Român pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, care a editat, împreună cu fiica sa, un videoclip devenit viral în care se face apel la vaccinare: "Un studiu al Universității din București a arătat cum teoriile conspirației și, prin anti-vax, au adesea câștig de cauză în fața argumentelor prezentate de autorități. Cuvinte precum libertate, conștiință și alegere sunt mai des auzite decât cuvinte precum datorie, solidaritate și sănătate. Am mulți prieteni din țara mea care sunt îngrijitori în Italia. Le înțeleg situația și înțeleg sacrificiile pe care le fac pentru familiile lor. Dar pentru ca aceste sacrificii să fie făcute trebuie să fie sănătoși, așa că îi invit să se vaccineze".

Roberto Giotti, președintele Federfarma, care nu a putut participa la conferința de presă, a trimis un text pe care îl anexăm la acest comunicat de presă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel