Italia. Şase moldoveni au spart zeci de bancomate. Pradă de aproape un milion de euro  

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Șase moldoveni au fost arestați în Italia, acuzaţi că au spart mai multe bancomate în diverse orașe ale țării, dar și în alte state ale UE. Organizația criminală acționa cu ajutorul tehnicii „Black Box”. Aceasta presupune permisiunea de a te „înregistra” ca „administrator de sistem” și apoi să ai acces la întregul numerar aflat în bancomat.

 

Operațiunea a fost realizată de carabinierii din Comandamentul provincial Monza Brianza, weekend-ul trecut, în provinciile Monza și Brianza, Milano, Bologna, Modena, Vicenza și Mantova, Parma. Militarii au emis un ordin de arestare a unui suspect, emis de procurorul de la Monza. Membrii reţelei erau cetăţeni moldoveni, cu vârste cuprinse între 23 și 39 de ani, considerați responsabili pentru asocierea criminală, care se ocupa de spargeri de bancomate, cu tehnica „Black Box”.

În special, ancheta a dezvăluit că organizația criminală era compusă din 12 persoane: pe lângă actualii 6 arestați, 3 sunt în prezent reținuți în Polonia, unul s-a întors în Moldova înainte de a fi arestat, iar alţii 2 s-ar putea să nu mai fie pe teritoriul italian, scrie Il Giorno.

Investigațiile ulterioare au arătat, de asemenea, cum infractorii, împărțiți în trei echipe, după ce au furat în Italia, s-au mutat în Polonia, Republica Cehă și Lituania, din cauza pandemiei COVID.  Ulterior, infractorii au revenit în Italia, în urma arestării în Polonia a unei întregi echipe, în timpul unei tentative de furt a unui bancomat în țara respectivă. Arestații au fost duși la închisorile cele mai apropiate, aflate la dispoziția Autorității Judiciare din Monza.

 

Cum funcţionează tehnica Black Box  

 

Așa-numita tehnică „Black Box” a bandei a fost întotdeauna aceiași: în faza de execuție, infractorii după ce au extras, prin spargere, panoul luminos de curtoazie (pentru postamat) sau au creat o gaură în partea tastaturii (pentru bancomatele instituțiilor de credit) și având acces la multicablul serial, au conectat un dispozitiv (probabil un notebook) la un router extern (așa-numitul săpun) permițând astfel o echipă de hackeri, probabil din Europa de Est, să inoculeze de la distanță un malware capabil să dobândească rapid privilegiile de administrator ale sistemului de operare ATM și apoi să lanseze comanda de distribuire a bancnotelor. 

Grupul infracțional avea numeroase baze logistice în provinciile Milano, Monza, Bologna, Modena, Roma, Viterbo, Mantua, Vicenza și Parma. Pentru fiecare obiectiv foloseau mașini înregistrate pe alt nume, schimb des telefoanele şi planificau în detaliu fiecare pas. Investigațiile au constatat că infractorii au comis cel puțin 35 de atacuri bancare, din care au sustras, în doar 7 luni,  aproximativ 800.000 de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel