Italia reclamă România că bagă în carantină muncitorii români din peninsulă și aceștia nu pot reveni la muncă

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat, sâmbătă, că autorităţile italiene consideră severe măsurile luate de România în privinţa persoanelor care vin din această ţară, din zonele afectate de coronavirus. Oficialul atenţionţionează că acestea împiedică foarte mult traficul dintre cele două ţări şi nu trebuie să fie extinse "în situaţia în care lucrurile se vor degringola".  

"Nu s-au schimbat regulile privind modul în care ne comportăm cu cei care vin din Italia. Deci, carantinăm ceea ce vine din zonele de foarte mare risc, care sunt listate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, şi îi izolăm la domiciliu pe ceilalţi care vin din zonele de risc mai scăzut, nu toată Italia. (...) Este greu de făcut o estimare cum vor evolua lucrurile. În acest moment, în Europa nu se vorbeşte de o stagnare a fenomenului sau de o diminuare a lui, cum se întâmplă în China, ci este încă pe un trend pozitiv, se lărgeşte, dar foarte încet, adică cu un număr mic de pacienţi. În Italia este cel mai mare număr de pacienţi, iar regulile pe care noi le-am aplicat la călătorii care vin din Italia sunt relativ stricte", a afirmat Moldovan, într-o conferinţă de presă, organizată cu prilejul ediţiei a VIII-a a Conferinţei Naţionale RoVaccin.

El a spus că ambasadorul Italiei a solicitat ca aceste măsuri să nu fie extinse.

"Am avut ieri o întâlnire cu ambasadorul Italiei, care, în numele Guvernului italian, a formulat o solicitare de a coborî rigurozitatea, pragul de selecţie a acestor pacienţi, pentru că împiedicăm foarte mult traficul dintre cele două ţări, care este foarte important, şi există o afectare economică. Deci autorităţile italiene - urmează să facă şi un document diplomatic - consideră că măsurile pe care le-am luat sunt foarte severe, sunt foarte prudente, le apreciază, dar ne avertizează să nu le extindem în situaţia în care lucrurile se vor degringola sau se vor dezescalada", a susţinut Moldovan.

 

Măsurile luate de România, considerate prea dure de autorităţile italiene



Secretarul de stat în MS a adăugat că există şi situaţii în care sunt izolate persoane care vin din Italia, dar nu din zonele afectate de coronavirus.

"Traficul din Italia este foarte mare şi trec prin multe puncte de frontieră, pot să existe, să zicem, supralicitări de măsuri, să fie izolaţi la domiciliu pacienţi care nu sunt din zona respectivă, dar direcţia de sănătate publică controlează fenomenul ăsta şi, în situaţia în care nu e cazul, sigur că sunt eliberaţi", a afirmat Moldovan, precizând că nu se pune problema extinderii măsurilor.

De asemenea, el a spus că numărul de pacienţi din România care au coronavirus este foarte mic, arătând, în context, că starea celor trei confirmaţi cu COVID-19 este clinic bună.

"Numărul de pacienţi care au coronavirus este foarte mic, deci numărul de trei cazuri pentru o populaţie de aproximativ 18 milioane de locuitori, în această etapă de evoluţie a epidemiei, este minimal, ceea ce reprezintă un argument al eficienţei metodelor pe care le-am aplicat în prevenirea acestei epidemii. Toţi aceşti trei pacienţi sunt într-o condiţie clinică bună, unul dintre ei a fost retestat şi s-a constatat că nu mai este purtător de coronavirus, iar medicii care îl îngrijesc la "Matei Balş" sunt pe cale să repete această testare, cel puţin o dată. Dacă se dovedeşte că nu mai este purtător va fi externat. Ceilalţi doi pacienţi sunt într-o condiţie stabilă, unul a trecut prin terapie intensivă, dar fără a fi nevoie de suport mecanic al respiraţiei şi funcţiilor vitale, dar acum este în condiţie stabilă foarte bună. În momentul de faţă evoluează toţi foarte bine", a subliniat Horaţiu Moldovan.

 

Italia nu doreşte extinderea măsurilor 



Cât despre starea primului pacient confirmat cu coronavirus, reprezentantul MS a declarat că al doilea test a ieşit negativ pentru că a apărut fenomenul de vindecare naturală.

"Pacienţii se vindecă. În evoluţia bolii apare şi fenomenul de vindecare naturală, ceea ce este foarte de dorit, pentru că acest virus nu are un antiviral specific. Este cauza pentru care s-a negativat această probă. Am avut test pozitiv, pacientul a evoluat, a primit tratament simptomatic, s-a negativat. Este un lucru firesc", a mai explicat el.

Horaţiu Moldovan a reiterat că, în prezent, nu există un vaccin pentru coronavirus.

"Din păcate, după cum se ştie, epidemia cu coronavirus are marele dezavantaj că nu suntem în posesia unui vaccin specific. Există anunţuri în presă că se lucrează intens la acest vaccin, grupul de cercetători din Israel a anunţat că în aproximativ o lună şi jumătate vor aduce pe piaţă un vaccin, dar este foarte puţin probabil să se întâmple lucrul acesta, pentru că testarea clinică ar dura oricum aproximativ şase luni până la un an. Din păcate, oamenii de ştiinţă nu sunt capabili încă să furnizeze un vaccin pentru coronavirus, ceea ce ar fi foarte important în această etapă", a mai spus secretarul de stat în MS.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel