Italia, noi reguli anti-Covid din 7 ianuarie: 3 regiuni riscă să intre imediat în zona roșie. Virusologii prevestesc cel de-al treilea val

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

La expirarea decretului emis pentru perioada sărbătorilor de iarnă,  valabil până pe 6 ianuarie, regimul restricțiilor regionale va reveni cu cele trei culori care descriu ceea ce este interzis sau permis, în vederea restricționării răspândirii coronavirusului. 

Guvernul va stabili noul set de reguli, după ce experții vor verifica progresul infecțiilor. Săptămâna viitoare - data nu a fost încă stabilită - se va întâlni sala de control pentru monitorizarea regională, care verifică datele epidemiologice pe baza celor 21 de parametri. Guvernul  va lua deciziile la scurt timp după aceea.

O parte a țării, la expirarea decretului de Crăciun, pe 6 ianuarie, ar putea, prin urmare, să ajungă din nou în zona roșie sau portocalie. În prezent sunt expuse riscului în principal Veneto, Liguria și Calabria, care, conform ultimului raport ISS, au depășit valoarea 1 din Rt și care ar putea fi plasate pe lista teritoriilor supuse unor restricții mai mari. Aceeași soartă s-ar putea întâmpla cu Puglia, Basilicata și Lombardia, care sunt foarte aproape de pragul respectiv.

În prezent este de așteptat ca, după decret, regiunile să revină la culoarea atribuită înainte de lockdown-ul Crăciunului, adică toate galbene (cu excepția portocaliului Abruzzo). Decizia guvernului va veni după verificările efectuate de experți asupra noului raport al Institutului Superiore di Sanità, informează La Reppublica.

Momentan este incertă situația școlilor și anume dacă aceste ase vor redeschide pentru elevi sau nu.

 

7 și 15 ianuarie vor fi cele două zile cheie: după Bobotează, guvernul va restabili sistemul de zone galbene, portocalii și roșii din toată țara, atribuind o culoare fiecărei regiuni. Instrumentul pentru a face acest lucru va fi, probabil, o ordonanță a Ministerului Sănătății care trebuie promulgată până la 6 ianuarie: ministrul Sănătății într-un interviu publicat înainte de Anul Nou a declarat că sistemul a funcționat și, prin urmare, va fi restaurat. 

Într-un interviu pentru La Stampa, virologul Lorenzo Pregliasco prevestește sosirea celui de-al treilea val și, de asemenea, i-a cerut să continue astfel: "Culoarea roșie era necesară, deoarece în decembrie populația nu era suficient de atentă. În timpul sărbătorilor au fost permise câteva lacrimi, dar prânzurile cinele și adunările trebuie uitate până la vaccin ", potrivt Todday.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel