Italia. După trei luni, Lombardia a rămas un focar important de infecție. Gafe uimitoare ale autorităților

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Încă din februarie, Lombardia a rămas un focar important de infecție cu noul coronavirus.

De la începutul pandemiei în Europa, regiunea italiană Lombardia a devenit un simbol al eșecului autorităților în combaterea coronavirusului. Veștile despre spitalele copleșite, despre medicii care trebuie să aleagă pe cine să țină în viață și despre numărul uriaș al morților, care nu mai aveau loc în morgile orașelor, au făcut înconjurul lumii, scrie Politico.

Cea mai bogată regiune a Italiei, admirată pentru sistemul său de sănătate, a înregistrat cel puțin 15.500 de decese confirmate, jumătate din numărul total de morți din întreaga țară.

Numărul de cazuri de infecție este mult mai mare, în comparație cu oricare altă regiune. Acum, într-un moment în care restricțiile sunt ridicate, Lombardia rămâne regiunea cu cel mai mare număr de infecții și riscă să își vadă granițele închise și după 3 iunie.

De ce a gestionat Lombardia atât de prost criza coronavirusului este o întrebare care îi macină pe localnici și care alimentează criticile la adresa conducerii politice. Guvernatorul Attilio Fontana a insistat că nu ar fi putut face nimic diferit: „Spre deosebire de alte cazuri, noi am avut o creștere exponențială imediată – după 10 zile am avut aproape 1.000 de cazuri de infecție, dintre care jumătate au fost spitalizate”.

 

Gafele autorităților

 

În ultimele zile, o serie de gafe politice au exacerbat lipsa de încredere în guvernul local și au crescut temerile cum că lipsa de abilitate a oficialilor ar putea permite un al doilea val epidemic.

În timpul weekendului, ministrul regional al sănătății, Giulio Gallera, s-a făcut de râs după ce a spus într-un interviu că rata de reproducere a virusului este acum de 0,5 în Italia, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să vină în contact cu doi oameni infectați în același timp pentru a se îmbolnăvi.

„Nu este așa de ușor”, a spus el.

Lipsa de înțelegere a lui Gallera în privința semnificației ratei de reproducere a declanșat un val de critici pe rețelele sociale din partea oamenilor preocupați de faptul că oficialii însărcinați cu coordonarea răspunsului la epidemie nu știu lucruri de bază.

Duminică, Fontana a făcut și el o gafă, anunțând victorios că în regiune nu au mai existat noi decese provocate de COVID-19. Ulterior s-a aflat că există decese și că informația falsă a fost rezultatul unei proaste comunicări între spitale și autorități.

 

Un sistem sanitar privat puternic, un sistem sanitar public neglijat

 

Nu există o singură explicație simplă pentru tragedia petrecută în Lombardia. Unii comentatori au explicat că regiunea a fost în mod particular vulnerabilă deoarece are o densitate mare a populației și că nivelul mare al activității economice înseamnă că rezidenții – care au și o vârstă medie mai ridicată decât în restul țării – sunt foarte mobili.

Dar criticii arată cu degetul și spre greșelile decizionale, incompetența guvernului și, în mod surprinzător, eșecurile sistemului sanitar atât de lăudat. De fapt, spune Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Sacco din Milano, cea mai mare problemă a Lombardiei a fost managementul resurselor sanitare.

Toată atenția a fost concentrată pe spitale, care au devenit focare de infecție, iar medicii generaliști au fost ignorați și au fost lăsați fără ajutor pentru a-i trata pe oamenii de acasă. Massimo Galli, specialist în boli infecțioase la spitalul Sacco din Milano. Asta înseamnă că mulți oameni au murit în propriile case fără să fie testați, pe măsură ce virusul s-a răspândit fără să fie controlat.

Sănătatea este o competență regională în Italia, ceea ce înseamnă că țara nu are un sistem unificat sanitar, scrie Libertatea. În Lombardia, care a fost guvernată în ultimii 25 de ani doar de politicieni de dreapta, autoritățile s-au concentrat pentru a construi un sistem sanitar privat, care oferă servicii profitabile, cum ar fi proceduri chirurgicale complexe și tratamente specializate.

 

Lombardia, în întârziere

 

Marți, autoritățile au anunțat că 22 de persoane au murit în Lombardia în ultimele 24 de ore. În regiune au fost înregistrate și 159 de noi cazuri de infecție, aproape jumătate din numărul confirmat pentru întreaga țară. Situația în care se află încă Lombardia și mesajele transmise de autoritățile regionale nu oferă oamenilor siguranța că regiunea poate fi redeschisă complet.

După o serie de imagini cu oameni adunați la Milano, care au adus critici pentru autorități, Fontana a insistat că este gata să impună din nou restricții. Capitala regiunii, un bastion al economiei italiene, este dornică să se întoarcă la normalitate, dar situația este complicată.

Cea mai mare greșeală, potrivit primarului din Milano, Giuseppe Sala, a fost „lipsa de claritate inițială”, care nu mai trebuie repetată, dacă regiunea vrea să își reînceapă activitatea odată cu celelalte zone ale Italiei.

În acest timp, restul Italiei se uită cu neliniște spre nord. Regiunile sudice, Sicilia sau Sardinia, ar vrea ca turiștii care vin din nord să aibă un pașaport de sănătate, care să ateste că nu sunt bolnavi.

Iar ultimele informații care circulă în presa italiană spun că Lombardia, dar și alte regiuni, precum Piemonte și Emilia-Romagna, ar putea să rămână în carantină și după 3 iunie, data la care italienii ar trebui să primească dreptul de a călători între regiuni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel