Italia. Revolta cetățenilor, după tragedia din Lombardia: „Vrem să aflăm adevărul!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Twitter @Libero_official
Sursa foto: Twitter @Libero_official

Șeful guvernului italian Giuseppe Conte, ministrul de interne și cel al sănătății vor ajunge vineri în fața procurorilor din Bergamo, în cadrul unei anchete care încearcă să deslușească posibilele greșeli ce au dus la numărul mare de victime din regiunea nordică, scriu Ansa și The Guardian.

„Nu sunt deloc îngrijorat”, a declarat joi Giuseppe Conte, cu o zi înainte de a răspunde întrebărilor procurorilor. „Vom vorbi vineri și le voi transmite toate informațiile de care dispun”, a adăugat acesta, potrivit agenției italiene de știri Ansa.

Nici premierul, nici ministrul sănătății Roberto Speranza și nici cel de interne Luciana Lamorgese nu sunt acuzați, ei fiind audiați în calitate de martori în ancheta declanșată după plângerile depuse de familiile victimelor strânse într-un grup numit „NOI Denunceremo” – „Noi vă vom denunța”.

Zece orașe au fost desemnate drept zone roșii și băgate în carantină pe 21 februarie, după confirmarea primelor cazuri, dar Bergamo, alături de Alzano Lombardo și Nembro și de restul Lombardiei, au intrat în carantină abia pe 8 martie.

Guvrnatorul regiunii, Attilio Fontana, și ministrul regional al sănătății, Giulio Gallera, au fost deja audiați de procurori. Autoritățile regionale dau vina pe guvernul de la Roma.

 

„Vrem să aflăm adevărul”

 

Grupul „NOI Denunceremo” a fost organizat în luna aprilie, pe Facebook, plângerile, în număr de peste 50, fiind depuse zilele trecute la procuratura din Bergamo.

„Nu am identificat vinovații în aceste plângeri, dar ieri am vorbit cu procurorul și am explicat că principalul nostru obiectiv este să aflăm adevărul”, a declarat Luca Fusco, președintele grupului, potrivit The Guardian.

 

Cetățenii mai cer procurorilor să investigheze presupusul eșec al autorităților


Dincolo de întârzierea măsurilor de carantină, cetățenii mai cer procurorilor să investigheze presupusul eșec al autorităților de a avertiza corect populația cu privire la riscul infecției, lipsa de echipament de protecție în spitale și deficiențele asistenței medicale acordate în timpul crizei.

Autoritățile regionale din Lombardia, ținta furiei Bergamo este cel mai lovit oraș din Italia, el înregistrând 13.600 de infecții și peste 3.000 de decese. Primarul crede însă că numărul real al morților provocate de coronavirus este de cel puțin două ori mai mare, scrie Libertatea. În întreaga regiune a Lombardiei, numărul deceselor confirmate se apropie deja de 16.500.

Prin comparație, regiunea vecină, Veneto, s-a descurcat mult mai bine în timpul crizei, numărul deceselor confirmate fiind de 1.961 în prezent. Ambele regiuni sunt conduse de membri ai partidului de extremă dreaptă Liga, al fostului ministru de interne de la Roma Matteo Salvini, acum în opoziție.

 

Criticile la adresa autorităților din Lombardia s-au transformat în furie

 

La sfârșitul lunii mai, după ce criticile la adresa autorităților din Lombardia s-au transformat în furie, La Stampa anunța că guvernatorul Attilio Fontana beneficia de escorta poliției.

Acesta a primit deja mai multe amenințări. Iar la Milano, cel puțin două mesaje pictate pe zidurile din oraș îl cataloghează drept „asasin”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel