Germania. Mormintele a 78 de ostași români, descoperite la Bayreuth

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania. Mormintele a 78 de ostași români, descoperite la Bayreuth
Germania. Mormintele a 78 de ostași români, descoperite la Bayreuth

Mormintele a 78 de ostași români care și-au dat viața în Primul Război Mondial, în anii 1917 – 1918, au fost descoperite duminică, 30 mai, în cimitirul orășenesc din Bayreuth, Germania. Mormintele au fost găsite de preotul și paraclisierii Bisericii din Amberg, care erau în căutarea mormintelor a 17 ostași români prizonieri din Primul Război Mondial, înhumați în acest cimitir – a anunțat Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

În cimitir există mai multe parcele unde sunt înmormântați 843 de soldați căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, atât germani, cât și italieni, români, ruși, ucraineni ș.a., precum și civili, victime ale bombardamentelor din aprilie 1945, anunța basilca.ro.

„În urma contraofensivei germane peste Carpați, în toamna anului 1916 și la începutul anului următor au căzut prizonieri aproape 50.000 de ofițeri și soldați români, care au fost deportați în diferite lagăre de muncă din Austro-Ungaria și Germania. Cei mai mulți dintre ei au fost repartizați în lagărele de muncă din răsăritul Germaniei (azi, situate în Polonia), la Lamsdorf (azi, Lambinowice – peste 13.000, dintre care 2..607 au fost înmormântați în cimitirul militar de aici, de curând renovat de Ministerul Apărării Naționale), Tuchel (azi, Tuchola, Polonia – 2.398) și Neuhammer (azi, Świętoszów, Polonia – peste 2.200).

Lagărul de la Bayreuth (regiunea militară III B. – Nürnberg) a fost, pentru ostaticii români, a cincea destinație din Germania în Primul Război Mondial, după numărul de prizonieri, aici fiind încartiruiți în a doua parte a războiului 1.150 de soldați din țara noastră. Dintre ei, 95 de ostatici nu au mai apucat să se întoarcă acasă, găsindu-și sfârșitul obștesc aici și fiind înmormântați în parcelele NW2 și NW 3 ale cimitirului orășenesc din Bayreuth, alături de ruși, francezi și italieni. Cei mai mulți au murit în anul 1917 (59 de soldați români), probabil din cauza grelelor condiții de detenție, iar ceilalți au decedat în 1918 (19), dar și în 1919 (17 soldați), deși Germania capitulase deja la 11 noiembrie 1918”, se precizează într-o postare pe site-ul Mitropoliei Germaniei.

În căutarea mormintelor a 17 ostași români, prizonieri din Primul Război Mondial, înhumați în 1919 în cimitirul orășenesc din Bayreuth, ieromonahul Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și paraclisierii Parohiei „Sf. Treime” din Amberg au aflat, în apropierea acestora, locul de odihnă a altor 78 de ostași români decedați în ultimii doi ani ai conflagrației și au săvârșit, pentru ei, slujba Parastasului. Lista completă a numelor celor 95 de ostași români înmormântați în cimitirul orășenesc din Bayreuth este disponibilă pe site-ul Mitropoliei Germaniei http://mitropolia-ro.de.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel