Fără anestezie şi fără cicatrici: Fibrom extirpat prin intermediul chirurgiei robotice, la o pacientă din Italia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fibrom extirpat fără anestezie la Spitalul Civil din Pescara, unde a fost efectuată o intervenţie chirurgicală robotică fără anestezie generală sau rahianestezie.

Operaţia a fost efectuată pentru îndepărtarea unui leiomiom uterin împreună cu trompele uterine şi ovarele, la o pacientă de 48 de ani.

Procedura, care a durat aproximativ 30 de minute, a fost efectuată sub sedare prin introducerea braţelor robotului Da Vinci în buric, pregătit în prealabil cu anestezie locală. Operaţia a fost efectuată de directorul UOC de ginecologie-obstetrică din Pescara şi profesor la Universitatea din Chieti, Maurizio Rosati, şi de managerul de endoscopie ginecologică din Pescara, Silvia Bramante.

Fără anestezie şi fără cicatrici: Fibrom extirpat prin intermediul chirurgiei robotice

 

"Folosirea roboticii single port în locul laparoscopiei ne-a permis în acest caz să asociem avantajele sedării cu absenţa totală a cicatricilor, întrucât buricul este închis după operaţie, lăsând abdomenul intact. Pacientul poate mânca după două ore şi poate pleca acasă la şase ore după operaţie", explică Rosati. Chirurgia de sedare endoscopică, numită OLICS (Operative laparoscopy in conscious sedation), subliniază Rosati, a fost dezvoltată în trecut de aceeaşi echipă din Pescara în colaborare cu anesteziştii din blocul operator din Pescara "şi publicată ca o premieră mondială - relatează acelaşi medic - în literatura ştiinţifică internaţională, folosind în principal laparoscopia pentru tratamentul chisturilor ovariene".

În special, apoi, chirurgia ginecologică din Pescara a extins recent aplicaţiile robotului "rezervat până acum în principal pentru tratamentul tumorilor, dar şi pentru tratamentul endometriozei, datorită utilizării noilor tehnologii care permit realizarea intervenţiilor cu laser în robotică".

Centrul multidisciplinar de chirurgie robotică al Autorităţii Sanitare Locale (ASL) din Pescara, al cărui director general este Rosati, asistat de Valerio Carracino de la UOC de chirurgie generală condusă de Massimo Basti, se mândreşte şi cu mulţi ani de experienţă în chirurgie generală, otorinolaringologie, urologie, chirurgie toracică şi chirurgie pediatrică, potrivit Il Messagero, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel