Eurostat: România, printre ţările europene cu cei mai puţini asistenţi medicali

Andreea Cosma |
Data publicării:

Un număr de 4,5 milioane de asistenţi medicali şi moaşe lucrau anul trecut în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind luaţi în considerare, atât profesioniştii, cât şi lucrătorii auxiliari, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Faţă de 2012, erau angajaţi în UE cu o jumătate de milion mai mulţi asistenţi medicali şi moaşe anul trecut, în această perioadă înregistrându-se o creştere constantă.

În UE, procentajul de asistenţi medicali şi moaşe din totalul locurilor de muncă era de 2,2% în 2019. În rândul statelor membre, cel mai ridicat procentaj de asistenţi medicali şi moaşe se înregistra anul trecut în Germania (3,4%), Finlanda (3%), Belgia (2,9%) şi Irlanda (2,8%).

În contrast, 11 dintre cele 27 de state membre ale UE înregistrau în 2019 un procentaj de asistenţi medicali şi moaşe de 1,5% sau mai puţin din totalul locurilor de muncă. Cel mai redus nivel era în Bulgaria (1,1%), Letonia şi Luxemburg (ambele cu 1,2%), Estonia, Cipru şi Ungaria (toate cu 1,3%), Grecia şi Polonia (ambele cu 1,4%), Spania, Portugalia şi România (toate cu 1,5%).

În 2019, Germania avea aproximativ 1.458.000 de asistenţi medicali şi moaşe, o treime (33%) din totalul asistenţilor medicali şi al moaşelor din UE. Un nivel ridicat se înregistra şi în Franţa (aproximativ 656.000 sau 15% din totalul asistenţilor medicali şi al moaşelor din UE) şi Italia (aproximativ 411.000 sau 9% din totalul asistenţilor medicali şi al moaşelor din UE).

În termeni relativi, Malta (0,7 puncte procentuale), Croaţia şi Portugalia (ambele cu 0,5 pp) au înregistrat în perioada 2011 - 2019 cea mai mare creştere a procentajului de asistenţi medicali şi moaşe din totalul locurilor de muncă, iar cel mai semnificativ declin a fost în Irlanda (minus 0,6 pp), Luxemburg (minus 0,5 pp) şi Bulgaria (minus 0,3 pp).

Doctorii, asistenţii medicali şi alţi angajaţi din sistemul de sănătate sunt în prima linie în lupta pentru salvarea vieţilor celor afectaţi de pandemia de coronavirus (COVID-19). Ei sunt aplaudaţi şi apreciaţi ca noii eroi ai societăţii. În această luptă, asistenţii medicali reprezintă o profesiei cheie, monitorizând cu atenţie pacienţii, administrându-le tratamentul şi sprijinindu-i.

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată la nivel mondial la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel