INFORMAŢII pentru românii care vor să călătorească în Letonia

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ambasada României în Lituania și Letonia a transmis o listă a condiţiilor şi regulilor de călătorie în şi dinspre Letonia.

"Anunt important referitor la conditiile de calatorie in Letonia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să se deplaseze în/din România în contextul pandemiei cu noul coronavirus că, la acest moment, deși se fac eforturi pentru relaxarea restricțiilor, pe întreg teritoriul Europei continuă să existe limitări ale traficului aerian, rutier, feroviar și maritim.

Guvernul leton a decis punerea în aplicare a următoarelor măsuri:

1. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor va publica pe site-ul său țările în care, pentru 14 zile consecutiv, numărul infectărilor cu COVID19 a fost mai mic de 15 la 100000 de locuitori.

2. În funcție de acest criteriu, guvernul de la Riga a decis ca, începând din 03.06.2020, să permită intrarea în Letonia, fără obligația de auto-izolare timp de 14 zile, a cetățenilor și a persoanelor care au reședință permanentă în următoarele state: Luxemburg, Olanda, Italia, Danemarca, Polonia, România, Franța, Finlanda, Germania, Republica Cehă, Estonia, Austria, Bulgaria, Lituania, Ungaria, Norvegia, Elveția, Cipru, Grecia, Islanda, Slovacia, Croația, Slovenia și Liechtenstein.

3. Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile dupa sosirea în Letonia se mentine pentru cetățenii și persoanele care au reședință permanentă în: Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Belgia, Malta, Irlanda și Spania.

În condițiile relaxării de către guvernul leton a restricțiilor impuse în perioada stării de urgență, începând cu data de 15 mai 2020 este permisă reluarea curselor aeriene, de autocar sau de feribot între statele baltice (cetățenii statelor baltice și deținătorii unui drept de ședere în aceste state pot circula liber în spațiul baltic dacă nu au călătorit în afara acestui spațiu în ultimele 14 zile anterioare călătoriei).

În mijloacele de transport în comun din Letonia este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Guvernul leton a luat decizia să permită utilizarea permiselor de rezidență sau a documentelor naționale, care expiră pe timpul stării de urgență (valabilă, în prezent, până la 9 iunie 2020), ale cetățenilor străini, aflați pe teritoriul Letoniei. Documentele vor putea fi utilizate pentru identificare până la 60 de zile de la data expirării stării de urgență, iar în cazul părăsirii Letoniei cu destinația țara de reședință, documentele vor putea fi utilizate până la 30 de zile după expirare.

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către / dinspre Romania:

1. În contextul măsurilor de relaxare anunțate de guvernul leton și a reluării unor conexiuni internaționale, cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei care doresc să se deplaseze către România sunt rugați să verifice posibilitățile de repatriere prin intermediul unor curse aeriene sau de feribot.

2. Pentru informații actualizate cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de internet a Ministerului leton al Transporturilor - http://www.sam.gov.lv/satmin/content/?cat=8 (recomandăm și verificarea condițiilor de călătorie din statele de tranzit/escală).

În Letonia starea de urgenta este in vigoare pana la data de 9 iunie 2020

Pentru datele de contact ale Ambasadei Romaniei la Vilnius, in a carei circumscriptie consulara intra si Letonia, va rugam sa accesati urmatorul link:

https://vilnius.mae.ro/contact

Cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la numărul de telefon: +37068573238", a transmis Ambasada României în Lituania și Letonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel