Doctorul Musta, despre ultimul test pentru COVID-19, intrat pe piața din România: Este o modalitate bună de a tria rapid pacienții

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
virgil_musta_medic
virgil_musta_medic

Testul rapid antigenic, intrat recent pe piață din România și folosit pe scară largă de țări că Luxemburg, Slovacia, Ungaria, Austria, Croația are avantaje, dar și dezavantaje, susține doctorul Virgil Musta.

 

"Testul rapid de antigen a intrat și în România, cam în urmă cu o luna. Este un test care se face pentru a depista persoanele care sunt pozitive la virusul SARS-CoV2. Principalul avantaj este că se face mai repede decât un PCR, dar este și mai ieftin. Are însă și dezavantaje. Din punct de vedere al sensibilității specificității este bună, 95 la sută, și o sensibilitate, de asemenea de peste 95 la sută, dacă încărcătură virală este mare", susține doctorul Virgil Musta pentru "Adevărul"

Medicul atrage atenția că dacă "dacă încărcătură virală este mică, sensibilitatea scade la 70 la sută". "Asta înseamnă că dacă persoană respectivă nu are o încărcătură virală foarte mare, deci nu are nici contagiozitate foarte mare, atunci testul s-ar putea să iasă fals-negativ. Dacă persoană are o încărcătură virală suficient de mare încât și riscul de contaminare să fie mai mare, atunci testul va ieși pozitiv. Este o modalitate bună de a tria rapid pacienții, se folosește în unitățile de urgență, tocmai că să existe eficientă în direcționarea pacienților într-un compartiment sau altul, COVID sau non-COVID", a mai declarat Virgil Musta, pentru "Adevărul".

Potrivit sursei amintite, în cazul pacienților de la urgențe, la fel cum ar trebuie să se întâmple în cazul tuturor celor care efectuează acest test rapid, dacă rezultatul este pozitiv se trece imediat la realizarea unui test prin PCR-Real Time, pentru confirmare.  "Testul antigenic se face la fel că în cazul testului prin PCR, adică se recoltează probe prin exudat azal și faringian, din nas sau gât. Se pune pe o lamelă, după care se introduce în aparat. Rezultatul vine repede, în 10-15 minute. Antigenul este o proteină din structura virusului sau agentului patologic (pot fi și microbi, fungi etc.). Metodă nu este nouă. Se detectează antigenele de mult. Echipamentele pentru detectarea virusului SARS-CoV 2 este mai noi", a mai spus Virgil Musta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel